Blogg

Bilde med teksten "never stop learning"

Sharing is caring

Jeg tror på at man får dobbelt tilbake av det man deler. Denne bloggen er min plattform for å dele tanker, erfaringer og kunnskap jeg har tilegnet meg. Jeg skriver om egne refleksjoner og håper å samle disse for å dele innsikt og verdifulle lærdommer. Alt jeg deler er ment som et utgangspunkt for refleksjon og læring, da det alltid er mer å lære.

Utforsk mine siste innlegg, velg en kategori til venstre, eller se alle her. Den aller nyeste artikkelen jeg har publisert finner du under:

  • Ny uke, nye muligheter!

    ·

    Ny uke, nye muligheter!

    Endelig Mandag! – Om Motivasjon, Prokrastinering og Tidsstyring

    Mandag er ofte en tid for nye begynnelser, og for meg har den alltid vært en kilde til glede og motivasjon. Jeg var litt usikker på om jeg skulle skrive «Endelig mandag» eller «ny uke, nye muligheter!» i overskriften. Føler nesten at Petter Stordalen eier uttrykket «endelig mandag.» Spesielt nå som et raskt Google-søk gjorde meg oppmerksom på at han har skrevet en bok med nettopp det navnet.

    Jeg har aldri lest noen av hans bøker, og kommer sikkert ikke til å lese denne heller, men etter å ha sett ingressen og noen utdrag, må jeg innrømme at den absolutt kunne vært en kandidat hvis jeg trengte noe nytt å lese. Uansett om du har lest boken eller ikke, er budskapet klart: hver uke gir oss en ny sjanse til å gjøre det bedre, være mer produktive, og oppnå målene våre.

    I boken skriver han:

    «Hver mandag er en ny start. Da snakker vi ny uke, ferskt brød, nytrukket kaffe, nye muligheter.»

    Hvordan er din mandag? For meg starter mandagen ofte litt før, gjerne på søndag. Hver dag kan være en ny start, ikke bare mandag. Mange sier «vi lever bare én gang,» men for meg er det omvendt – vi dør bare én gang, men vi lever hver dag. Så hva mener vi egentlig når vi sier at hver mandag er en ny start? For meg kan det like gjerne være «mandag» hver gang jeg fullfører et prosjekt.

    Mine mandager

    Min mandag starter vanligvis på søndag. Det er da jeg begynner å tenke på ukens mål. Jeg sorterer oppgavene mine i to bunker: raske og morsomme oppgaver i den ene, og krevende og kjedelige oppgaver i den andre. Mandager starter med å drikke en eller to kopper morgenkaffe mens jeg ser over og håndterer eposter. Noen svarer jeg på, de andre prioriterer jeg å svare på senere og/eller omgjøre til en oppgave. Sammen med listen jeg har i hodet begynner det å gjøre seg opp et bilde av hvordan uken kommer til å se ut.

    Dette er spesielt nyttig siden mandager i de fleste bedrifter starter med et fysisk og/eller virtuelt teammøte. Der går vi gjennom uken som kommer, deler planer og teamer opp. Ja, vi kjenner alle til disse møtene — man gir en rask oversikt, fordeler oppgaver og setter i gang.

    På mandager bruker jeg vanligvis 70 % av tiden min på en morsom oppgave før jeg går over til noe mer krevende senere på dagen. Motivasjonen synker uansett mot slutten av dagen, så da kan jeg like godt ta tak i det jeg har utsatt. Det å starte på en komplisert utfordring før dagen er slutt gir også hodet tid til å bearbeide det til neste dag, slik at oppgavene kan fullføres mer effektivt. SPå tirsdager, etter lunsj, setter jeg gjerne av tid til videre planlegging og på morsomme eller lette oppgaver, der 30 % innsats gir 70 % effekt. Jeg har oppdaget at denne tilnærmingen ikke bare gjør arbeidsuken mer overkommelig, men også holder motivasjonen min oppe. Onsdag og Torsdag er gjerne målene oppnådd og Fredager bruker jeg derfor til fremtidig planlegging, kreativitet og motivasjon og læring.

    Men hva gjør vi når prokrastinering og distraksjoner truer med å ta over?

    Prokrastinering

    Prokrastinering er en av de største hindringene for å oppnå mål og opprettholde produktivitet. Den er ikke nødvendigvis et tegn på latskap, men kan ofte være et resultat av frykt for feil, perfeksjonisme eller overveldende følelser knyttet til oppgaven. Mange kjenner på presset for å prestere, og dette kan føre til at vi legger av oss oppgaver til senere.

    Petter Stordalen sa en gang: «Den største forskjellen på den som lykkes og den som ikke gjør det, er at den som lykkes forsøker.» Det er et sitat som resonnerer med meg, spesielt i lys av mine egne erfaringer. En tidligere sjef sa til meg: «Den som ikke gjør noe, kan jo ikke gjøre noe feil heller.» Det er en merkelig, men ærlig observasjon som minner oss om at vi må ta risiko for å oppnå noe.

    Tidsstyring

    Effektiv tidsstyring er nøkkelen til å bekjempe prokrastinering. Når vi lærer å organisere tiden vår bedre, kan vi redusere stress og skape mer rom for produktivitet. God tidsstyring innebærer å prioritere oppgaver, sette realistiske tidsrammer, og planlegge for pauser.

    Strategier

    Her er noen effektive strategier for å overvinne prokrastinering, øke motivasjonen og forbedre tidsstyringen:

    1. Sett klare mål: Definer hva du ønsker å oppnå, og bryt oppgavene ned i mindre, håndterbare mål. Små seire gir deg motivasjon til å fortsette.
    2. Lag en tidsplan: Planlegg uken din på forhånd. Tidsblokker for spesifikke oppgaver kan hjelpe deg med å skape en struktur og holde deg ansvarlig.
    3. Prioriter oppgavene: Identifiser hvilke oppgaver som er mest viktige og haster. Bruk metoder som Eisenhower-matrisen for å skille mellom det som er viktig og det som bare er brannslukking.
    4. Eliminer distraksjoner: Finn ut hva som distraherer deg mest og prøv å minimere disse faktorene. Dette kan være alt fra støy i bakgrunnen til mobiltelefonen din.
    5. Belønn deg selv: Gi deg selv belønninger for å fullføre oppgaver. Dette kan være en liten pause, en godbit, eller noe du liker å gjøre. Positive forsterkninger kan øke motivasjonen.
    6. Bruk visuelle påminnelser: Lag en visuell fremstilling av målene dine, som en tavle eller et motivasjonskart. Å se målene dine kan minne deg om hvorfor du gjør det du gjør.
    7. Praktiser mindfulness: Teknikker som meditasjon eller dyp pusting kan bidra til å redusere stress og øke fokuset, noe som kan gjøre det lettere å komme i gang med oppgavene.
    8. Finn din “Hvorfor”: Spør deg selv hvorfor oppgaven er viktig for deg. Å forstå den underliggende grunnen til hvorfor du bør fullføre en oppgave kan gi deg et sterkere ønske om å handle.

    Avslutning

    Prokrastinering og dårlig tidsstyring er vanlige utfordringer, men ved å implementere noen enkle strategier kan du øke motivasjonen, forbedre tidsstyringen, og overvinne fristelsen til å utsette ting. Husk at alle har sine kamper, og det viktigste er å ta små skritt mot fremgang. Start og avslutt med noe positivt. Erfaringsvis er det vanskelig å ikke være topp motivert når du gjennom helgen kan se tilbake på uken som noe positivt. Når du starter mandagen med noe gøy eller produktivt, setter det tonen for resten av uken.

    Start i dag med å sette et mål og lage en plan, og se hvor langt du kan komme! Hver mandag er en ny sjanse til å begynne på nytt, så grip muligheten og gjør uken din til noe flott.


SISTE/ALLE INNLEGG

Alle


ANBEFALTE EMNER