Hvordan begrense spam i innboksen?

STOP SPAM sign: Photo: Pixabay

Spam – den evige plagen som fyller innboksen med alt annet enn viktige e-poster. De fleste av oss er lei av tilbud vi aldri har bedt om, phishing-forsøk og roboter som tester om e-postadressen vår er aktiv. Men hva kan du egentlig gjøre for å slippe unna denne konstante støyen?

Selv om du aldri helt kan unngå spam, finnes det tiltak som kan redusere mengden betydelig. E-postservere har tross alt en grense for hvor mange meldinger de kan sende, og spammere er alltid på jakt etter oppdaterte lister over legitime brukere de kan angripe. Men ved å gjøre noen enkle justeringer, kan du få spam ned på et minimum.

Vær forsiktig med hvor du deler e-postadressen din

E-postadressen din er som en nøkkel til din digitale verden. Når du deler den på feil steder, gjør du deg ekstra utsatt for spam. Mange nettsteder og tjenester ber deg oppgi e-postadressen din, men vær kritisk – spesielt når du ikke kjenner eller stoler helt på nettstedet.

Et godt triks er å bruke en separat e-postadresse for registrering på mindre viktige nettsider eller tjenester. På den måten unngår du at spam flommer inn på den e-postadressen du bruker til viktige formål. Her er tre populære, gratis e-postleverandører du kan vurdere:

  • Gmail
    – En av de mest brukte e-posttjenestene i verden, drevet av Google.
    – God spamfiltrering, stor lagringskapasitet, og enkelt å integrere med andre Google-tjenester.
  • Outlook.com
    – Microsofts gratis e-posttjeneste.
    – Tilbyr et ryddig brukergrensesnitt, god spamfiltrering, samt integrasjoner med Office 365 og OneDrive.
  • ProtonMail
    – Har særlig fokus på personvern og kryptering.
    – Serverne ligger i Sveits, som har strenge personvernlovgivninger.
    – Grunnleggende konto er gratis, men du kan oppgradere for flere funksjoner.

ALDRI KLIKK PÅ EN LENKE SOM BER DEG OPPDATERE ELLER BEKREFTE INFORMASJONEN DIN

Oppdater betalingsinformasjonen

En god tommelfingerregel er å være skeptisk til e-poster som ber deg oppdatere betalingsinformasjonen din – de er som regel spam.

Ikke last ned bilder automatisk

Har du noen gang mottatt en e-post som ser helt legitim ut, med både realistisk tekst og bilder? Vær oppmerksom på at bildene i slike e-poster faktisk kan brukes til å bekrefte at e-postadressen din er aktiv. Mange spamroboter benytter sporingsmekanismer i bildene for å se om du åpner e-posten. Ved å deaktivere automatisk bilde-nedlasting i innstillingene for e-postklienten din, unngår du å sende denne bekreftelsen og reduserer dermed spamavsendernes motivasjon for å sende deg flere e-poster.

En annen fordel er at du får muligheten til å se URL-en til bildene før du eventuelt laster dem ned. Dette gir deg en sjanse til å oppdage om bildene kommer fra en mistenkelig kilde, i stedet for den angivelige avsenderen.

Sjekk lenker før du klikker

Et bilde eller en tekst kan ha en annen lenke enn den som vises. Ved å holde musepekeren over lenken, dukker det ofte opp en notis om hvor lenken egentlig fører deg. På mobile enheter kan du trykke og holde fingeren på lenken for å få opp samme informasjon. Vær likevel forsiktig: Det er lett å komme borti skjermen og faktisk klikke på lenken i stedet for å holde fingeren nede. Skulle uhellet være ute, er det sikreste å lukke nettleseren umiddelbart og ikke følge informasjonen videre.

Bilde som viser hvordan lenken til en knapp vises i en liten notis når du holder musepekeren over knappen.

En god generell tommelfingerregel for lenker i e-post

Ikke klikk på lenker i e-poster som ber deg logge inn eller oppdatere informasjon. Får du en melding fra banken eller en tjeneste som for eksempel AutoPASS, er det tryggest å åpne nettleseren og gå direkte til deres offisielle nettside for å logge inn. Seriøse aktører er som regel oppmerksomme på phishing-forsøk og vil selv advare mot slike e-poster. Husk at ingen seriøs leverandør sender e-post der du må klikke på en lenke for å oppdatere konto- eller betalingsinformasjon.

Autopass sin offisielle side, der de advarer mot svindel.

Bruk et e-postprogram med sterke filtre

Selv om du ikke kan kontrollere spamfilteret til leverandøren, kan du sørge for at e-postprogrammet ditt har de beste verktøyene for å håndtere uønskede meldinger. Mange e-posttjenester, som Gmail eller Outlook, har innebygde filtre som automatisk sorterer ut spam, men det kan være lurt å sette av tid til å justere innstillingene for å få mest mulig ut av disse funksjonene.

Rapportér spam når du ser det

De fleste e-posttjenester og e-postklienter har en knapp for å rapportere spam. Når du bruker denne funksjonen, hjelper du både deg selv og andre ved at spamfilteret lærer seg å gjenkjenne uønskede meldinger bedre. Også i SMS-klienter på smarttelefoner finnes det ofte en «Rapporter spam»-knapp.

Unngå å klikke på «Unsubscribe» i useriøse e-poster

Det kan være fristende å klikke på «unsubscribe»-lenken i e-poster fra ukjente avsendere for å stoppe strømmen av reklame. Men vær forsiktig: Å klikke på lenken bekrefter ofte at e-postadressen din er aktiv, noe som paradoksalt nok kan føre til mer spam. Hvis du ikke er sikker på om e-posten er legitim, er det tryggere å slette den eller rapportere den som spam.

Nettvett.no

nettvett.no finner du oppdaterte veiledninger og utfyllende informasjon om nettsvindel og sikkerhet på nett. Sidene er et samarbeid mellom Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Tjenester som lar deg sjekke om adresser er trygge

En enkel tommelfingerregel: Hvis du ikke kjenner avsenderen, bør du ikke stole på e-posten. Å klikke på lenker eller laste ned vedlegg fra ukjente kilder er en sikker vei til infeksjon med malware eller phishing-forsøk. Hvis du er i tvil, kan du alltid søke etter avsenderens navn på nettet for å sjekke om det er noen rapporterte problemer knyttet til dem.

Her er noen gode steder å sjekke om en e-postsender er legitim eller ikke:

  • Google Safe Browsing: Søk etter en URL for å se om den er merket som usikker eller kjent for phishing og spam. Google oppdaterer jevnlig denne informasjonen og er en pålitelig kilde.
  • PhishTank: Et fellesskapsdrevet nettsted hvor brukere rapporterer phishing-nettsteder og e-poster. Her kan du søke opp URL-er eller avsendere for å sjekke om de er knyttet til phishing-forsøk.
  • Have I Been Pwned: Dette nettstedet er først og fremst kjent for å avsløre om din e-postadresse har vært med i datainnbrudd. Det kan også brukes til å søke etter spesifikke domener og sjekke om de er koblet til større lekkasjer.
  • Cleantalk: En tjeneste som skanner og analyserer mistenkelige e-poster og domener for potensielle sikkerhetsrisikoer.

Spammere er likevel eksperter på å unngå oppdagelse. De bytter adresser kontinuerlig og bruker kreative metoder for å omgå filtrene. Derfor bør du alltid være på vakt, selv om en adresse ser «ren» ut i en sjekketjeneste. Ta ekstra forholdsregler når du mottar e-poster fra ukjente kilder eller adresser som virker mistenkelige.

Bildet viser eksempel på at adresser brukt i eksemplet mitt, og som beviselig er spam, ikke kommer opp som usikre kilder når jeg søker etter de.

Oppsummering

Selv om spam aldri kan elimineres fullstendig, er det mye du kan gjøre for å minimere problemet. Vær kritisk til hvor du deler e-postadressen din, bruk gjerne en separat adresse for mindre viktige registreringer, og skru av automatisk nedlasting av bilder for å hindre sporingsmekanismer. Sjekk alltid lenker før du klikker, og vær ekstra forsiktig med e-poster som ber deg om å logge inn eller oppdatere informasjon via en lenke.

Bruk et e-postprogram med gode filtre, og rapportér spam når du ser det – både for din egen del og for å hjelpe andre. Unngå å klikke på “Unsubscribe” i useriøse meldinger, og benytt gjerne tjenester som Google Safe Browsing, PhishTank, Have I Been Pwned og Cleantalk for å vurdere om lenker eller avsendere er sikre.

Husk: Disse rådene er bare noen grunnleggende tips. Det viktigste er å forbli årvåken og oppdatert – nettkriminelle jobber stadig med nye metoder, men med godt nettvett og en bevisst holdning kan du holde innboksen din (og resten av den digitale hverdagen) tryggere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *