10 grep for en mer effektiv arbeidsdag

1. Sett klare mål for dagen

Start dagen med å lage en liste over de tre viktigste oppgavene du må få gjort, og prioriter disse først.

Ved å fokusere på det mest betydningsfulle, unngår du å bruke tid på mindre viktige oppgaver som kan vente. Selv hadde jeg i flere år en rutine der jeg satte av tid etter jobb til å evaluere dagen og planlegge neste. Dette ga meg ikke bare bedre struktur, men også en følelse av kontroll over tiden min. Evaluering og planlegging passer perfekt som aktivitet på vei til eller fra jobb – enten du kjører, går eller tar kollektivtransport.

2. Bruk teknikker som Pomodoro

Et tips jeg en gang leste om, men aldri har husket å prøve selv, er Pomodoro-teknikken. Den går ut på å jobbe fokusert i 25 minutter før du tar en kort pause på 5 minutter. Etter fire slike «pomodoros» kan du ta en lengre pause på 15–30 minutter. Denne metoden skal hjelpe deg å holde konsentrasjonen oppe og unngå følelsen av å bli overveldet av større oppgaver. Kanskje dette er noe vi begge burde teste ut?

3. Slå av varsler

Varsler på e-poster, meldinger eller apper kan være enorme tidstyver. Slå av varsler på mobilen og datamaskinen mens du jobber med konsentrasjonskrevende oppgaver, slik at du ikke blir avbrutt. Da jeg testet dette, opplevde jeg en langt mer produktiv arbeidsdag. Men jeg må innrømme at jeg ikke prøvde det lenge nok til at det ble en naturlig rutine. Dessuten ble ofte fristelsen for stor til å sjekke manuelt når jeg manglet det etterlengtede «plinget». For man blir jo litt nysgjerrig når det plutselig er helt stille, ikke sant?

4. Gruppesvar og batching

Hvis du ofte svarer på mange korte henvendelser, som e-poster eller meldinger, bør du heller samle opp disse og håndtere dem i bolker, i stedet for å spre dem utover dagen. For eksempel kan du sette av tid til å besvare e-poster tre ganger daglig, slik som for eksempel morgen, etter lunsj og før arbeidsdagen slutter.

5. Si nei når du må

Ikke alle forespørsler og møter er nødvendige. Vær ærlig med deg selv og andre om hva som faktisk er viktig for dine mål og prioriteringer. Tør å si nei til oppgaver eller forespørsler som andre kan gjøre, eller som rett og slett ikke er verdt tiden din.

Det er lett å la seg sjarmere av de enklere oppgavene – de som gir en rask følelse av mestring, og dermed utsette de mer krevende oppgavene. Jeg kjenner meg igjen i dette, for jeg er en av dem som sparer det beste til slutt når jeg spiser noe godt. Men så møtte jeg en som gjorde det motsatte: «Sparer du det ikke?» spurte jeg forbauset. «Nei,» svarte han, «jeg spiser det først. Tenk om jeg allerede er mett når jeg kommer til det siste.«

Akkurat som med mat, handler det om å starte med det som virkelig betyr noe. Å bruke energien din på det viktigste først sikrer at du får gjort det som har størst verdi, før tiden og kreftene renner ut.

6. Automatiser rutineoppgaver

Gjennomgå gjentagende oppgaver i arbeidsdagen din og vurder om noen av dem kan automatiseres. Små tiltak som å lage e-postmaler, sette opp automatiske rapporter eller bruke digitale verktøy kan frigjøre verdifull tid og energi.

Tenk deg for eksempel en ansatt i en bedrift som hver uke manuelt oppdaterer en rapport for ledelsen. Oppgaven krever at de henter tall fra ulike systemer, kopierer dem inn i en Excel-fil, og deretter formatterer og justerer alt til det ser presentabelt ut. Totalt tar det flere timer hver gang.

Ved å bruke et enkelt verktøy som kobler dataene direkte fra systemene til rapporten, kan de automatisere hele prosessen. I stedet for å bruke halve arbeidsdagen på dette, klikker de nå bare på én knapp, og rapporten er ferdig. Tiden de sparer kan brukes på langt viktigere oppgaver, som faktisk bidrar til verdiskapning. Ved å bruke teknologi til å effektivisere rutineoppgaver, kan du redusere tidsbruken dramatisk og frigjøre kapasitet til mer meningsfylt arbeid.

Zapier er en nettbasert automatiseringsplattform som lar deg koble sammen ulike apper og tjenester for å automatisere arbeidsflyter, uten behov for programmering. Det fungerer som en "bro" mellom apper, slik at de kan kommunisere og utveksle data automatisk. / Foto: Zapier
Zapier er eksempel på en nettbasert automatiseringsplattform som lar deg koble sammen ulike apper og tjenester for å automatisere arbeidsflyter, uten behov for programmering. Det fungerer som en «bro» mellom apper, slik at de kan kommunisere og utveksle data automatisk. Fordelen med plattformer som dette er at det kreves minimalt med teknisk innsikt for å lage avanserte integrasjoner.

7. Planlegg pauser

Effektivitet handler ikke om å jobbe non-stop. Planlegg korte pauser gjennom dagen for å unngå å bli utbrent. Noen ganger kan en rask tur rundt bygningen eller litt frisk luft gi deg energien du trenger for resten av dagen.

8. Evaluer hvordan du bruker tiden

Gjør en ukentlig gjennomgang av hvordan du faktisk brukte tiden din. Dette kan hjelpe deg å identifisere tidstyver og områder for forbedring. Bruk dataene fra tidsregistreringen din for å justere planene for neste uke.

9. Opprett tydelige grenser

Hvis du jobber hjemmefra eller i et fleksibelt miljø, kan det være vanskelig å skille mellom jobb og fritid. Sett klare grenser for når arbeidsdagen begynner og slutter, og unngå å jobbe utenfor disse tidene med mindre det er helt nødvendig.

10. Fjern unødvendige møter

Møter kan ofte være tidstyver som stjeler verdifulle timer uten å gi konkrete resultater. Før du sier ja til et møte, spør deg selv om det virkelig er nødvendig. Hvis svaret er ja, sørg for at møtet har en tydelig agenda og en stram tidsramme.Selv har jeg flere ganger deltatt i møter kun for å bli oppdatert på hva som skjer – en oppgave et godt møtereferat kunne løst på noen minutter. Med en strukturert agenda kan du til og med vurdere å delta kun på relevante deler av møtet, noe som sparer tid og energi for alle involverte.