Jeg er dritgod på multitasking – sånn skikkelig! Og for å være ærlig, blir jeg så fort lei at jeg faktisk ikke kan jobbe uten å gjøre flere ting samtidig. Men hva er egentlig multitasking? Du vet, den evnen til å svare på e-post mens du er i et møte, eller ta en telefon mens du lager middag. Eller jobbe med dokumentasjon for et prosjekt mens du er i møte og hører på andre. Mange tror at multitasking gjør oss mer effektive, men (surprise!) forskning sier ofte det stikk motsatte.
Hva er egentlig multitasking?
Det vi kaller multitasking er faktisk bare rask bytting mellom oppgaver. Jo raskere du klarer å bytte mellom dem, jo bedre tror du at du er på multitasking. Men her er tingen: kvaliteten på det du gjør går faktisk ned hver gang du skifter fokus. Hjernen vår er ikke laget for multitasking. Så selv om du føler at du er en multitasker-gud, er sannsynligheten stor for at du bare halverer kvaliteten på alt du gjør samtidig. Forskning fra Stanford University bekrefter dette – multitaskere sliter faktisk mer med å filtrere bort irrelevant informasjon, og de har vanskeligere for å huske detaljer. Ouch!
Men… Er alt multitasking dårlig?
Nei, ikke nødvendigvis. Multitasking kan også være å kombinere oppgaver – så lenge de ikke krever kognitiv dybde. Tenk deg at du lager middag, kutter grønnsaker, og samtidig har en podcast på øret. Du kan røre i sausen i en gryte med den ene hånden, mens du kutter løk og paprika med den andre, og til og med har en tredje gryte som småkoker. I løpet av denne tidseffektiviteten får du både servert et deilig måltid og tilført deg ny kunnskap fra podcasten! Dette er det jeg vil kalle “praktisk multitasking,” der du utnytter tiden uten at det går på bekostning av kvaliteten på det du gjør.
Et annet eksempel på dette kan være å alltid sjekke om det er en anledning for å gjøre et ekstra kundebesøk på veien hvis du skal noen steder og likevel er i området. Slik kan du gjøre det meste ut av reisetiden din, samtidig som du opprettholder relasjoner med kundene dine.
Forskningens dom
Studier viser at hjernen vår er designet for å fokusere på én ting av gangen. Når vi prøver å tvinge den til å multitaske, aktiverer vi flere områder av hjernen, men det fører ikke nødvendigvis til bedre resultater. Det kan faktisk øke stressnivåene våre. En studie publisert i Psychological Science viser at vi blir mer kreative og løsningsorienterte når vi fokuserer på én oppgave av gangen.
Og la oss ikke glemme den klassiske: Det kan ta opptil 23 minutter å komme tilbake til flytsonen etter at du har blitt avbrutt. Så tenk på det neste gang du er fristet til å sjekke mobilen mens du jobber.
Fun Facts om Multitasking
- Kognitiv Overbelastning: Studier viser at multitasking kan føre til kognitiv overbelastning, noe som kan redusere produktiviteten med opptil 40%. Dette betyr at selv om vi tror vi får mer gjort, er sannheten at vi ofte blir mindre effektive.
- Effektivitet: Ifølge en studie fra Stanford University er multitaskere ofte dårligere til å filtrere ut irrelevant informasjon. De har vanskeligere for å organisere tanker og huske detaljer enn de som fokuserer på én oppgave av gangen.
- Tidstap: American Psychological Association rapporterer at det kan ta så mye som 23 minutter å komme tilbake til en oppgave etter å ha blitt avbrutt. Dette tidstapet kan ha en betydelig innvirkning på arbeidsflyten.
- Fokus og Kreativitet: Multitasking kan hemme kreativiteten. En studie publisert i Psychological Science viste at når folk fokuserer på én oppgave, er de mer kreative og finner bedre løsninger.
- Hva Forskningen Sier: En omfattende studie ved Stanford University konkluderte med at multitaskere hadde større problemer med å organisere informasjon og huske detaljer. En annen studie fra University of Utah fant at de som multitasker mye, blir mindre effektive og mer distraherte.
Kan vi Multitaske?
Svaret er generelt nei. Selv om vi kan oppfatte det som multitasking, handler det ofte om hurtig skifting mellom oppgaver. Hjernen vår er programmert for å fokusere på én oppgave om gangen. Det er mer effektivt å prioritere og fokusere på én oppgave for å oppnå bedre resultater.
Konklusjon: Multitasking – Et tveegget sverd?
Så ja, jeg elsker multitasking. Jeg føler at det hjelper meg med å holde hodet skjerpet og unngå kjedsomhet. Men sannheten er at tiden jeg bruker på det jeg gjør nok lider litt av det. Likevel, for noen av oss er det en nødvendighet – og så lenge man vet hvilke typer oppgaver man kan kombinere uten å miste fokus, kan multitasking være et nyttig verktøy. I årene som Product Manager var multitasking en nødvendighet for å gjøre en god jobb.
Men neste gang du prøver å være super-effektiv og gjøre alt samtidig, husk at hjernen din faktisk foretrekker å gå all-in på én ting av gangen. Kanskje den der teorien om at mindre er mer har noe for seg, selv for multitaskere som meg.