Allsidig datakunnskap

Fra jeg fikk min første datamaskin, en Commodore VIC20, da jeg i 1985 var 10 år gammel og satt oppe hele natten for å lage script i Basic, til min første PC, en Olivetti M19, som jeg fikk i 1989, og til i dag, har jeg utviklet et variert sett med ferdigheter når det gjelder arbeid med programvare, verktøy og IT-infrastruktur.

Over tid har jeg oppnådd en solid forståelse av hvordan forskjellige programvareverktøy er oppbygd, og jeg føler at jeg kan navigere gjennom dem med en rimelig grad av selvtillit. Selv om jeg ikke vil påstå at jeg er en absolutt ekspert på hver programvare eller hvert verktøy, kjenner jeg til noen felles prinsipper som gjelder for de fleste av dem, og jeg føler at jeg raskt kommer opp å kjøre med de aller fleste programvarer. Jeg tenker det er som å sykle; når du først har mestret én, kan du håndtere andre.

Jeg kan ikke engang huske navnet på alle verktøyene jeg har gjort meg kjent med, men jeg kan nevne Microsoft Windows og Office-applikasjonene, som Microsoft Word, Excel, PowerPoint og andre kontorapplikasjoner, og jeg tror mine ferdigheter i disse applikasjonene er godt over gjennomsnittet.

I tillegg til min ferdighet med Microsoft Office og Google Docs (Google Workspace), har jeg også gjort meg kjent med LibreOffice. Denne gratis og åpen kildekode-pakken gir et flott alternativ for de som foretrekker en kostnadsfri løsning til Microsoft Office.

Videre har jeg prøvd Customer Relationship Management (CRM) systemer som Salesforce, SuperOffice og HubSpot, samt installert og tilpasset den tidligere tilgjengelige Open Source-plattformen SugarCRM.

MICROSOFT EXCEL

Jeg laget et tilbudsdokument i Excel for et selskap som hadde en prisliste med flere ark inneholdende hundrevis av produkter i hver kategori. Dokumentet hadde behov for en forenklet måte å utarbeide pristilbud på uten å måtte formalisere det i Salesforce.
Last ned forenklet eksempel på hvordan dette virket.

Jeg har også utforsket Open Source support ticketing-systemer som osTicket, selv om jeg senere innså at mer profesjonelle løsninger som Freshdesk tjente våre behov bedre.

Innenfor prosjekt- og utviklingsstyring har jeg hatt noe eksponering for verktøy som Atlassian og Jira, som har vist seg uvurderlige for å effektivisere prosjektarbeidsflyter og legge til rette for effektivt samarbeid med team.

Jeg har også prøvd meg på nettverksinfrastruktur og brannmurkonfigurasjoner ved bruk av Cisco og FortiGate, og har via drift av egen infrastruktur samt supportere kunder i forhold til brannmuroppsett for at videokonferanse skulle virke, oppnådd noe kunnskap på dette området. Innenfor skytjenester har jeg blant annet utforsket plattformer som Amazon Web Services (AWS), Google Cloud og Alibaba Cloud, og fått innsikt i hvordan disse systemene fungerer.

Min erfaring reflekterer en kontinuerlig reise med læring og tilpasning til ulike verktøy og teknologier. Jeg er trygg på min evne til å bidra effektivt til prosjekter og håndtere nye utfordringer etter hvert som de oppstår.

Jeg hadde æren av å møte Jack Ma, medgründer av Alibaba Group, under Viva Technology Expo i Paris. På den tiden jobbet jeg som CTO og produktleder for Easymeeting, og vi hadde privilegiet av å samarbeide med Alibaba Cloud, hvor vi delte en stand på denne teknologibegivenheten.

Programmering, scripting og webutvikling

Alt jeg klarte å lage ved hjelp av GWBasic-skript på min VIC20 tente min fascinasjon for programmering og førte til at jeg utforsket programmering i Turbo Pascal da jeg fikk min første PC. I 1990 åpnet internett en verden av muligheter, og ikke mange år senere laget jeg min første nettside ved å kode i HTML frem til Netscape lanserte en innebygget WYSIWYG-editor og gjorde ting veldig mye enklere.

Jeg har utforsket ulike innholdsstyringssystemer (CMS) som Joomla og WordPress, og for å oppnå mine mål har jeg dykket ned i blandt annet JavaScript, CSS og PHP. Har også testet ut Open Source CRM og Support Ticket systemer i utviklingen av en global bedrift. Selv om jeg ikke er utvikler, har jeg god kjennskap til hvordan API-er fungerer og har brukt API-dokumentasjon for å utforske muligheter og begrensninger når jeg konseptualiserer ideer og veileder utviklere. Jeg har en solid forståelse av hvordan API-er muliggjør kommunikasjon mellom forskjellige systemer.

I forbindelse med en hjemmetest for en jobb jeg vurderte, utviklet jeg et JavaScript-basert SMS-autorespondersystem som er tilgjengelig i mitt GitHub-repository (https://github.com/raseberg/takeathometest). Dette prosjektet gir et innblikk i min praktiske kunnskap og første erfaring med å bruke API-er i virkelige applikasjoner. Jeg er klar over at jeg egentlig ikke kan noen ting, og har mye å lære for å bli dyktig i å utnytte API-er, men min nåværende kunnskap er tilstrekkelig til å effektivt lede utviklingsteam i å utnytte deres potensial.

Nå finnes det en verden av nettbaserte webeditorer slik som Wix, Squarespace og HubSpot. Disse webeditorene tilbyr et intuitivt grensesnitt som eliminerer behovet for å dykke ned i koding for å tilpasse maler. De gir en enkel måte å oppnå ønsket nettsidedesign på uten kompleksiteten av manuell koding. Viktigere er det at nettbaserte editorer også sparer oss for sikkerhetsbekymringer og tidkrevende vedlikeholdsoppgaver, slik at man kan fokusere på innholdsproduksjon og design.