-
Kurs og Sertifiseringer
·
Gjennom årene har jeg tatt en rekke kurs og sertifiseringer. De fleste har utløpt for lenge siden, ei heller har jeg husket å laste ned alle, men tar de med for å gi et bilde av den brede kunnskapen jeg har bygget videre på. De har vært verdifulle for å utvikle ferdighetene mine på tvers av ulike fagområder. Som autodidakt har jeg alltid hatt et sterkt ønske om å lære, og har hentet inspirasjon fra de beste innen ulike felt – enten det er gjennom seminarer, kick-off’s, kurs, kollegaer eller samtaler med ledere, kunder eller andre jeg har møtt.
I dag fokuserer jeg fortsatt på å holde meg oppdatert på de nyeste trendene og teknologiene gjennom blant annet nyheter, artikler og gratis kurs på nettet, og jeg lærer nye ting nesten hver dag.
Sales Management Certification by Hubspot Academy Social Media Certified by Hubspot Academy Prince2 Foundation Certificate in Project Management Active Directory and DNS in Windows 2000 Server Cat7 Installation Training Microsoft Certified Professional Microsoft Office User Specialist Microsoft Office User Specialist Microsoft Office User Specialist Autorisert for Salg og Support av Rubicon Økonomisystemer dav
-
Det finnes ikke problemer, kun utfordringer
·
Det er veldig sjelden jeg bruker ordet «problem«. I de få tilfellene hvor dette ordet slipper gjennom vokabularfilteret mitt, er jeg snar til å rette på meg selv og bemerke at jeg egentlig mente «utfordring». Dette er mest fordi ordet utfordring er mye mer positivt ladet enn ordet problem. Utfordring antyder en mulighet til å vokse, lære og finne løsninger, mens problem ofte blir sett på som noe negativt og vanskelig å håndtere.
Problem vs. utfordring
I likhet med meg selv, hevder de fleste andre at ordene «problem» og «utfordring» har store forskjeller i betydning og kontekst. Til tross for dette opplever jeg at «problem» er det mest brukte i dagligtale, selv om det ofte refererer til noe som egentlig bare er en liten utfordring.
Ved å velge riktig ord, enten «problem» eller «utfordring», kan vi skape en mer positiv og produktiv tilnærming til situasjoner. Språket vi bruker påvirker hvordan vi tenker om og håndterer ulike situasjoner. Derfor ble jeg overrasket da til og med ChatGPT brukte eksempler på «problemer» som jeg mener bare er utfordringer, da jeg spurte om forskjellen mellom disse to ordene.
Problem: Et problem er en vanskelig situasjon eller et hinder som krever en løsning. Det er ofte noe negativt som forårsaker frustrasjon, hindrer fremgang eller truer et ønsket resultat.
Eksempler på problemer:
- En datamaskin som krasjer
- En bil som ikke starter
- En konflikt mellom to kolleger
- En sykdom som krever behandling
Utfordring: En utfordring er en mulighet for vekst, læring eller forbedring. Det er noe positivt som krever innsats, dyktighet og utholdenhet for å overvinne. Utfordringer kan gi en følelse av spenning, motivasjon og tilfredsstillelse når de overvinnes.
Eksempler på utfordringer:
- Å lære et nytt språk
- Å klatre et fjell
- Å starte en bedrift
- Å overvinne en personlig frykt
Nøkkelforskjeller:
- Fokus: Problem fokuserer på den negative effekten av en situasjon, mens utfordring fokuserer på muligheten for vekst og læring.
- Løsning vs. Overvinnelse: Problem krever en løsning for å fjerne hindret, mens utfordring krever overvinnelse gjennom innsats og dyktighet.
- Følelser: Problem kan forårsake frustrasjon, stress og angst, mens utfordring kan gi spenning, motivasjon og tilfredsstillelse.
Når skal man bruke «problem» vs. «utfordring»?
- Problem: Bruk «problem» når du beskriver en negativ situasjon som krever en løsning, for eksempel en teknisk feil eller en konflikt.
- Utfordring: Bruk «utfordring» når du beskriver en mulighet for vekst eller forbedring, for eksempel en ny oppgave eller et ambisiøst mål.
I tillegg til de nevnte forskjellene, er det verdt å merke seg at «utfordring» kan ha en mer positiv konnotasjon i norsk sammenlignet med «problem». Dette kan være grunnen til at «utfordring» brukes oftere i markedsføring og selvutvikling, mens «problem» brukes oftere i mer tekniske eller profesjonelle kontekster.
Positiv tankegang
Jeg har en positiv tankegang og mener man bør strebe etter å unngå bruken av ordet problem så langt vi kan, og er slettes ikke enig med definisjonen som KI-verktøyet ga meg.
- En datamaskin som krasjer ser jeg som en utfordring som kan løses.
- En bil som ikke starter byr på utfordringer i forhold til å enten fikse dette eller finne ut hvordan du kan komme deg dit du skal ved bruk av alternative transportmetoder.
- En konflikt mellom to kolleger er definitivt en utfordring som må løses før det ender med et problem.
For meg er det så enkelt at et problem er noe som ikke kan løses og som vil få konsekvenser du ikke klarer å håndtere uten at det går ut over noe annet, mens en utfordring er alt som kan løses innen rimelighetens grenser. For eksempel, en bil som ikke starter er kun et problem dersom dette er eneste transportmetode og det medfører at du ikke får levert barna i barnehagen og dermed må være hjemme med dem, noe som igjen fører til at du ikke får gjort jobben din.
Uansett hvilket ord du velger, er det viktig å være klar over nyansene og velge det ordet som best gjenspeiler den aktuelle situasjonen.
-
Hva er utfordringen?
·
Da Henry Ford ble spurt om kundeinnspill før utviklingen av Ford Model T svarte han: «Hvis jeg hadde spurt folk hva de ønsket seg, ville de ha sagt raskere hester.»
Viktigheten av å forstå det underliggende problemet
Det finnes riktig nok ngen bevis for at Henry Ford faktisk sa de berømte ordene både jeg og mange andre siterer til: “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” – Ved nærmere ettertanke virker det jo dessuten ikke logisk at han ville sagt disse ordene i all den tid det var den tyske ingeniøren Carl Benz som regnes som oppfinneren av den bensindrevne bilen.
Men selv om faktasjekker gjort av andre viser at han faktisk aldri sa disse ordene og at sitatet først oppstå mange år etter hans bortgang er sitatet er like fullt relevant. «Henry Fords» sitat er like fullt relevant i dag, og understreker viktigheten av å forstå det underliggende problemet fremfor å utelukkende stole på kundenes forslag til løsninger.
Hvilket problem ønsker jeg å løse?
Hovedspørsmålet, «Hvilket problem ønsker jeg å løse?», oppfordrer til å få en dypere forståelse av problemet som til slutt leder til mer kreative og effektive løsninger. Denne tilnærmingen, ofte kalt «design thinking», involverer å sette seg inn i brukernes behov, definere problemer, brainstorme løsninger, lage prototyper og teste dem, alt med mål om å skape brukerorienterte og innovative løsninger.
Tenk på en kunde som kjøper en drill. Deres egentlige ønske er ikke selve verktøyet, men hullet den lager. Dette perspektivet understreker viktigheten av å forstå og adressere kundenes behov. – Dessuten var det kanskje ikke et hull kunden hadde behov for. Var det kanskje en spiker i veggen som kunden kunne henge opp et bilde på som var målet?
«Ta en fot i bakken»
Sitatet fra Henry Ford og viktigheten av å spørre seg om hvilket problem man ønsker å løse er også relevant i andre sammenhenger. I support gjelder det å finne ut hvorfor problemet oppstår for å unngå at det skjer igjen i stedet for å bare rykke ut å løse det hver gang. Eller da jeg opplevde en leder som stadig klaget på at prosedyrene ikke ble fulgt stilte jeg spørsmål om det kanskje heller var prosedyren det var noe galt med i stedet for å fokusere på medarbeiderne som ikke fulgte den. Og riktig nok var det kun en liten endring i prosedyren som skulle til for å lette arbeidet for alle og strømlinjeforme leveransene.
Product Management
I min tid som Product Manager jobbet jeg i skjæringspunktet mellom bedriftsvisjoner, kundenes behov, prosjektledelse, utvikling, vedlikehold, support, markedsføring, salg, lederinnspill og økonomiske hensyn. Det var nettopp denne sentrale posisjonen som gjorde det mulig for meg å ta velinformerte beslutninger som knytter produkter eller tjenester til bedriftsmålene og appellerer til markedet.