Blogg

Sharing is caring

Jeg tror på at man får dobbelt tilbake av det man deler. Denne bloggen er min plattform for å dele tanker, erfaringer og kunnskap jeg har tilegnet meg. Jeg skriver om egne refleksjoner og håper å samle disse for å dele innsikt og verdifulle lærdommer. Alt jeg deler er ment som et utgangspunkt for refleksjon og læring, da det alltid er mer å lære.

Utforsk mine siste innlegg, velg en kategori til venstre, eller se alle her. Den aller nyeste artikkelen jeg har publisert finner du under:

  • Tilbakemeldinger

    ·

    Tilbakemeldinger

    Tilbakemeldinger kan sammenlignes med den lokale losen som guider et utenlandsk cruiseskip gjennom norske farvann. Besetningen er dyktige navigatører, godt kjent med kart og sjømerking. Men selv de mest erfarne seilerne innser at når de navigerer gjennom utfordrende områder, er det nødvendig å ha en lokal los om bord. Denne losen, med sin inngående kunnskap om farvannet, kan gi umiddelbar tilbakemelding hvis skipet begynner å nærme seg skjær eller grunt vann.

    Tilbakemeldinger kan sammenlignes med den lokale losen som guider et utenlandsk cruiseskip gjennom norske farvann. Besetningen er dyktige navigatører, godt kjent med kart og sjømerking. Men selv de mest erfarne seilerne innser at når de navigerer gjennom utfordrende områder, er det nødvendig å ha en lokal los om bord. Denne losen, med sin inngående kunnskap om farvannet, kan gi umiddelbar tilbakemelding hvis skipet begynner å nærme seg skjær eller grunt vann.

    På samme måte er tilbakemeldinger en uunnværlig del av både hverdagen og jobben vår. Uansett hvor dyktige vi tror vi er, finnes det alltid en risiko for å “gå på grunn” uten de nødvendige tilbakemeldingene. Jeg har personlig erfart dette mange ganger. Uten tilbakemeldinger på hva jeg gjør feil, kan jeg ende opp med å ta dårlige beslutninger eller gå i feil retning. Forskning fra Harvard Business Review bekrefter dette, og viser at ansatte som får regelmessige tilbakemeldinger, presterer bedre enn de som sjelden mottar det. En studie fant faktisk at medarbeidere som mottar konstruktiv kritikk, opplever en 20% økning i ytelse sammenlignet med dem som kun mottar ros.

    Det er også interessant å merke seg at negative tilbakemeldinger ofte er mer verdifulle enn positive. En undersøkelse publisert i Psychological Bulletin viser at vi lærer mer av våre feil enn av våre suksesser. Når noen peker på noe vi kan forbedre, gir det oss en sjanse til å utvikle oss. Positive tilbakemeldinger kan selvsagt føles bra, men de gir sjelden den samme muligheten for vekst som konstruktiv kritikk.

    Betydningen av å registrere og reflektere over tilbakemeldinger

    Det er én ting å samle inn tilbakemeldinger, men det er en helt annen ting å bruke dem konstruktivt. Mange bedrifter tar ikke nok hensyn til de verdifulle tilbakemeldingene fra kunder eller ansatte. Tilbakemeldinger er en gullgruve for å forstå hva som fungerer og hva som må forbedres. De gir deg muligheten til å justere produkter, prosesser og tilnærminger på en måte som kan gi store fordeler.

    Det er også viktig å registrere tilbakemeldinger og se på dem med jevne mellomrom. Kanskje var det noe som ikke resonerte første gang du så det, men neste gang kan det gi mening og muligheter for forbedring. Regelmessig gjennomgang av tilbakemeldinger kan avdekke trender og mønstre som kan være skjult ved første øyekast. Å bruke tilbakemeldinger på en systematisk måte kan styrke både individers og organisasjoners evne til å vokse og tilpasse seg.

    Akkurat som cruiseskipet trenger en lokal los, trenger vi tilbakemeldinger for å sikre at vi ikke går på skjær i vår profesjonelle og personlige reise. Interessant nok viser en artikkel i Journal of Positive Psychology at det å motta tilbakemeldinger også gir oss et psykisk løft. Det aktiverer hjernens belønningssystem, noe som gjør oss mer motiverte til å fortsette å forbedre oss, spesielt når tilbakemeldingene er konkrete og handlingsorienterte.

    Vi gir ofte positive tilbakemeldinger, kanskje fordi vi ønsker å oppmuntre andre. Men det er verdt å huske at ærlige, konstruktive tilbakemeldinger, selv om de kan være vanskelige å motta, er avgjørende for vår vekst. Kanskje vi kan bli flinkere til både å gi og motta negative tilbakemeldinger. For i en verden med ukjente farvann er det alltid bedre å ha en los ved vår side.

    Fun Facts om tilbakemeldinger

    1. Sangere hører seg selv annerledes. Lyden av ens egen stemme reiser både gjennom luft og via skallen, noe som gir en dypere tone enn det andre hører. Sangere er derfor avhengige av tilbakemelding fra andre eller innspillinger for å justere stemmen sin. (Kilde: Scientific American)
    2. Små doser negativ kritikk motiverer hjernen. Studier viser at negativ tilbakemelding kan aktivere hjernens belønningssystem, spesielt når det fører til forbedringer. Mengden negativ tilbakemelding må imidlertid balanseres for å unngå demotivasjon. (Kilde: University of Toronto Study)
    3. Dataspill holder deg hekta med tilbakemeldinger. Tilbakemeldinger gjennom poeng, oppdrag og belønninger er sentrale elementer som holder spillere engasjert. (Kilde: Game UX)
    4. Kunder som gir tilbakemelding blir mer lojale. Forskning viser at kunder som gir tilbakemeldinger føler seg mer investert i merkevaren, noe som øker sannsynligheten for lojalitet og gjenkjøp. (Kilde: Harvard Business Review)
    5. Tilbakemeldinger gir raskere innovasjon. Bedrifter som aktivt samler tilbakemeldinger fra kunder og ansatte kan raskt tilpasse produkter til markedsbehov, noe som fremmer innovasjon. (Kilde: McKinsey Report)
    6. Tilbakemeldinger redder liv på operasjonsstuer. Sterk kommunikasjon og teamtilbakemeldinger under operasjoner reduserer risikoen for menneskelige feil. (Kilde: Johns Hopkins Medicine)
    7. Barn lærer raskere med umiddelbare tilbakemeldinger. Umiddelbar tilbakemelding på barns handlinger styrker læring og fremmer kognitiv utvikling. (Kilde: American Psychological Association)
    8. Bær smaker bedre når du plukker dem selv. Sanseopplevelsen av å plukke bær selv kan gjøre at de smaker bedre. Psykologiske studier har vist at deltakelse i prosessen kan øke den subjektive opplevelsen av smak. (Kilde: Food Quality and Preference Journal)
    9. Tilbakemeldinger forbedrer produktiviteten. Forskning viser at ansatte som får regelmessige tilbakemeldinger har høyere produktivitet, siden tilbakemelding hjelper dem å justere ytelsen kontinuerlig. (Kilde: Gallup Study)
    10. Speilende tilbakemeldinger styrker relasjoner. Forskning viser at speiling og ærlig tilbakemelding styrker relasjoner, fordi det fremmer tillit og forståelse mellom mennesker. (Kilde: American Psychological Association)

    Til slutt er det viktig å huske at tilbakemeldinger kan skape sterke forbindelser mellom mennesker. Når vi deler erfaringer og lytter til andres perspektiver, bygger vi en kultur av åpenhet og samarbeid, som er essensielt for både personlig og profesjonell utvikling. La oss omfavne tilbakemeldinger som navigasjonsverktøy på vår reise, både på jobb og i livet.


    ,

SISTE/ALLE INNLEGG

Alle


ANBEFALTE EMNER