Blogg

Sharing is caring

Jeg tror på at man får dobbelt tilbake av det man deler. Denne bloggen er min plattform for å dele tanker, erfaringer og kunnskap jeg har tilegnet meg. Jeg skriver om egne refleksjoner og håper å samle disse for å dele innsikt og verdifulle lærdommer. Alt jeg deler er ment som et utgangspunkt for refleksjon og læring, da det alltid er mer å lære.

Utforsk mine siste innlegg, velg en kategori til venstre, eller se alle her. Den aller nyeste artikkelen jeg har publisert finner du under:

  • Produktstrategi

    ·

    Produktstrategi

    Når man har etablert en klar visjon og misjon, er det naturlig å gå videre med å utvikle en strategi som utdyper hvordan man konkret skal nå målene. Den overordnede strategien for hele selskapet fungerer som en veiviser, som gir et større bilde av hvordan selskapet skal operere, konkurrere, og vokse over tid.

    Når denne strategien er på plass, er neste steg ofte å lage en produktstrategi. Her handler det om å finne ut hvordan du skal utvikle, markedsføre, og selge produktene eller tjenestene dine på en måte som henger sammen med den overordnede strategien. Det sikrer at hele virksomheten jobber mot de samme målene, og at produktutviklingen støtter opp om visjonen og misjonen.

    I min tid som produktleder for et globalt videokonferanseselskap oppdaget jeg hvor viktig det er med en god produktstrategi, spesielt når du er avhengig av tredjepartsteknologi. Vi brukte teknologi fra blant annet Codian, Radvision og Pexip, men deres stadig endrede prismodeller skapte utfordringer for vår egen prising.

    For å få mer kontroll, utviklet jeg en produktstrategi som gikk ut på å bygge vår egen teknologiplattform. Dette ga oss større frihet, stabilitet, og en bedre posisjon i markedet, samtidig som det støttet selskapets langsiktige mål.

    For å sikre kontroll og forutsigbarhet, utviklet jeg en produktstrategi som fokuserte på å erstatte disse løsningene med en egenutviklet teknologiplattform. Dette tiltaket skulle redusere vår avhengighet av eksterne aktører, gi oss større fleksibilitet, og styrke vår evne til å levere konkurransedyktige tjenester som støttet opp om selskapets langsiktige mål.

    En strategi er viktig fordi den gir en klar retning og rammeverk for beslutningstaking. Når man har en strategi, kan man ta avgjørelser som er forankret i det langsiktige målet, og unngå kortsiktige valg som kan hindre fremtidig suksess. Dette er særlig relevant i salgs- og forretningssammenhenger. For eksempel, hvis en selger bruker en skoskje for å få et produkt til å passe hos en kunde som egentlig burde hatt et annet produkt, kan det virke som en god løsning på kort sikt, men det kan føre til misfornøyde kunder og tapte muligheter på lang sikt. Som vi sier i Nord-Norge, er dette som å «pisse i buksa på en kald vinterdag» — det gir en midlertidig varme, men skaper større problemer etterpå. En god strategi sikrer at valgene vi tar er i tråd med de overordnede målene, og bygger en solid grunn for langsiktig suksess.

    Produktstrategi-triangel

    Produktstrategi-trianglet er en nyttig modell for å forstå og balansere de viktigste aspektene ved produktutvikling. Triangelet består av tre sider som representerer de grunnleggende elementene i produktstrategien:

    • Forretningsmål: Hva selskapet ønsker å oppnå med produktet, som økt inntekt, markedsandel eller merkevarebygging. Dette gir retning og prioritering for utviklingen.
    • Unike funksjoner: Hva som gjør produktet ditt spesielt, for eksempel innovative funksjoner eller egenskaper som skiller det fra konkurrentene og gir en fordel til brukerne.
    • Markedsbehov: Kundens ønsker og behov som produktet må møte for å være ettertraktet.

    På hver spiss av triangelet finner vi tre faktorer som påvirker hvordan man prioriterer og balanserer disse elementene. Dette er spesielt nyttig å ha i minnet når man skal utarbeide en roadmap som er forankret i den overordnede produktstrategien:

    • Tid: Hvor raskt du kan utvikle og lansere produktet. Effektiv utviklingstid kan være kritisk i konkurranseutsatte markeder.
    • Kost: Utviklings- og produksjonskostnader, samt ressursene nødvendig for vedlikehold. Dette påvirker økonomisk bærekraft.
    • Verdi: Verdien produktet gir til både kundene og selskapet, inkludert hvor mye kundene er villige til å betale og hvordan produktet bidrar til selskapets suksess.

    Triangelet viser hvordan disse elementene må balanseres. For eksempel, flere unike funksjoner kan øke kostnadene, som igjen påvirker prisstrategien og forretningsmålene. Det er viktig å finne den rette balansen for å oppnå en vellykket produktstrategi.

    En vellykket produktstrategi krever balansering av forretningsmålene med markedsbehovene, samtidig som de unike funksjonene må differensiere produktet og møte behovene. Kompromisser er ofte nødvendige; for eksempel kan tillegget av funksjoner øke kostnadene og påvirke prisstrategien, men produktet må fortsatt møte de viktigste markedsbehovene.

    Ved å bruke denne modellen kan du sikre at produktstrategien din ikke bare oppfyller forretningsmålene, men også er praktisk gjennomførbar innenfor tid og kostnader, samtidig som den leverer høy verdi til markedet.

    Kort oppsummert kan man si at en forretningsstrategi er en overordnet plan for hvordan et selskap skal oppnå sine langsiktige mål. Den definerer selskapets visjon, misjon og de overordnede målene som det jobbes mot, og er en langsiktig retningsviser der man fokuserer på alle aspekter av selskapets drift, inkludert markedsføring, salg, finans, operasjoner og mer. Mens en produktstrategi er mer praktisk og detaljert, og fokuserer på hvordan produktet skal utvikles, hvilke funksjoner det skal ha, og hvordan det skal posisjoneres i markedet. Produktstrategien fokuserer på utvikling, markedsføring og salg av individuelle produkter eller tjenester og fungerer som en taktikk eller handlingsplan for hvordan produktet eller tjenesten skal bidra til å nå de overordnede forretningsmålene.


    ,

SISTE/ALLE INNLEGG

Alle


ANBEFALTE EMNER