De fleste ser på en blogg som en plattform for å dele tanker, meninger eller kanskje hverdagsglimt. Noen bruker den til å dele kunnskap. Men hva om blogging også kan være et kraftig verktøy for læring? Jeg har oppdaget at det å skrive ikke bare handler om å formidle innsikt – men om å skape den. En enkel idé, en refleksjon rundt et tema, kan vokse seg større gjennom ordene, og plutselig oppstår nye sammenhenger og uventede løsninger.
Skriving har hjulpet meg med å strukturere kunnskap, gjenoppdage innsikt jeg hadde glemt, og fylle inn hull i temaer jeg har erfaring med og ønsker å dele. Samtidig har jeg lært nye ting – og til og med skapt ideer og løsninger jeg ikke hadde sett for meg tidligere. Denne prosessen har ikke bare gitt verdi til leserne mine, men også beriket min egen forståelse.
Fra én idé til en hel serie med artikler
Jeg hadde god peiling på noen forskjellige produktstrategier, men ville ha en mer utfyllende liste over noen produktstrategier, og brukte for enkelhets skyld AI til å lage meg en liste. Men siden hver strategi fortjente en dypere gjennomgang, der jeg ville bake inn mine egne erfaringer som tilleggsverdi, ble det til flere artikler som utfylte hverandre. På den måten vokste én enkelt idé til et helt innholdsunivers som både fylte bloggen min med verdifullt innhold, der jeg børstet støv av gammel kunnskap, og samtidig lærte mer om temaer jeg selv var nysgjerrig på.
Læring gjennom skriving
Skriving tvinger deg til å formulere og strukturere kunnskap. Når du skal forklare noe til andre, lærer du det ofte bedre selv. Jeg har oppdaget at ved å bryte ned komplekse temaer til forståelige artikler, har jeg ikke bare fylt hull i min egen kunnskap, men fått bedre innsikt i hvordan ting henger sammen. Skriving blir dermed en kontinuerlig læringsprosess.
Fordeler og ulemper med å ligge foran i publisering
Å ha mye ferdig innhold gir frihet. Det gir rom for pauser, ferie eller perioder med lavere kreativ energi – uten at bloggen stopper opp. For meg har det skapt fleksibilitet og mulighet til å planlegge bedre. Men det har også bydd på en interessant utfordring: Hvordan holde innholdet relevant når noe er skrevet for lenge siden?
Noen artikler er tidløse, mens andre er mer aktuelle og bør ut i riktig øyeblikk. Når man ligger foran i publiseringen, må man balansere mellom det som er strategisk smart å slippe nå, og det som er planlagt lengre frem. Det har lært meg én viktig ting: En blogg er ikke en ferdig plan, men et levende verktøy som må få utvikle seg i takt med både deg og verden rundt deg.
Skriving som innovasjonsverktøy
Et konkret eksempel på hvordan skriving kan føre til nye ideer, er da jeg skrev om viktigheten av uformelle samtaler på arbeidsplassen – det jeg kaller ‘ved kaffemaskinen.’ Mens jeg formulerte tankene mine, fikk jeg en ny salgspitch: Hva om vi hadde 24/7 åpne videosamtaler ved hver kaffemaskin i en bedrift? Dette fikk meg til å reflektere over begrensningene i dagens videokonferanseløsninger og hvilke utfordringer som måtte løses for å gjøre dette mulig. I prosessen oppstod en idé til en teknisk innovasjon som potensielt kan være en game changer på flere områder.
Andre ideer spenner fra reiseliv og teknologi til strategier og tiltak som skaper arbeidsplasser og fremmer innovasjon. Noen er forretningsideer, mens andre handler om samfunnsnyttige løsninger som kan spare staten for penger og gi flere bedre livskvalitet. Men som kjent må man bruke penger for å tjene penger – og noen ideer er rett og slett for verdifulle til å deles gratis.
Hvordan bruke en blogg til læring og idéutvikling
Hvis du ønsker å bruke skrivingen til å lære mer og oppdage nye sammenhenger, kan du prøve følgende:
- Start med en hovedidé – Finn et tema du vil utforske.
- Bryt det ned – Lag en liste over deltemaer eller spørsmål knyttet til hovedtemaet.
- Skriv og lær samtidig – Ikke vær redd for å undersøke og fylle inn kunnskap mens du skriver.
- Lag en innholdsstruktur – Planlegg hvordan artiklene kan bygge på hverandre og lenke sammen.
- Utnytt AI eller andre verktøy – Bruk hjelpemidler for idéutvikling og inspirasjon, men gi det din egen vri.
- Publiser strategisk – Tenk over balansen mellom dyptgående innhold og lettere fyllstoff.
Oppsummert
En blogg er ikke bare en plattform for å dele kunnskap, men en kontinuerlig læringsprosess som utvikler både deg og innholdet. Gjennom skriving oppdager du nye sammenhenger, gjenopplever gamle innsikter og, i noen tilfeller, får helt nye ideer. Så neste gang du setter deg ned for å skrive, spør deg selv: Kan dette bli starten på noe større?
Skriving er en læringsprosess, men hva skjer når det du skriver ikke får den responsen du håpet på? Når du publiserer innlegg etter innlegg, men leserne uteblir?
Dette er et spørsmål jeg har fått flere ganger. Derfor starter jeg neste helg en bloggserie der jeg over flere dager dykker ned i hvordan du kan lykkes med blogging og innhold i 2025. Første artikkel tar for seg «Hvorfor bloggen din ikke vokser – og hva du kan gjøre med det«.