Beslutningspsykologi i anskaffelser

Ca. 2 min lesetid

Forskning viser at vi ofte rettferdiggjør beslutninger vi allerede har tatt ubevisst. Dette fenomenet er godt dokumentert innen beslutningspsykologi og er kjent som «confirmation bias» (bekreftelsestendens).

Confirmation bias

Bekreftelsestendens handler om vår naturlige tilbøyelighet til å søke informasjon som bekrefter våre eksisterende oppfatninger og valg, samtidig som vi ignorerer eller nedvurderer informasjon som strider imot. Dette skjer ofte ubevisst, og i anskaffelser kan det være svært relevant. Når en beslutningstaker allerede har en preferanse for et bestemt produkt eller leverandør, vil de lettere legge merke til og vektlegge de positive sidene ved dette alternativet, mens de ignorerer potensielle svakheter eller konkurrentenes fordeler.

Forskere som Daniel Kahneman og Amos Tversky, pionerer innen beslutningspsykologi, har dokumentert hvordan menneskelige beslutningsprosesser preges av slike kognitive skjevheter. Kahneman, som vant Nobelprisen i økonomi for sitt arbeid, beskriver i sin bok Thinking, Fast and Slow hvordan vi ofte tar raske, intuitive avgjørelser som vi deretter rasjonaliserer med analytiske argumenter i etterkant.

The IKEA effect

En annen psykologisk mekanisme som kan være relevant er «The IKEA Effect». Dette beskriver hvordan folk legger større verdi i noe de har vært med på å skape selv. I anskaffelsessammenheng kan beslutningstakere som har vært involvert i å utforme spesifikasjoner eller krav, føle en sterkere tilknytning til de leverandørene som passer best til deres egne kriterier. Dette kan forsterke en allerede underliggende preferanse.

Forskning på rettferdiggjøring av beslutninger

Forskning på såkalt post-hoc rettferdiggjøring, der vi bygger opp argumenter for beslutninger vi allerede har tatt, viser at vi ofte finner grunner etter beslutningen er tatt, snarere enn at vi objektivt vurderer alle alternativer fra starten. Dette gjelder også store, komplekse kjøpsbeslutninger, hvor emosjoner og personlige preferanser ofte påvirker avgjørelsen like mye som objektive fakta. Studier viser også at vi ofte utvikler en preferanse for det første produktet eller tjenesten vi vurderer, og deretter søker vi informasjon som støtter denne preferansen.

Anvendt i anskaffelser

I anskaffelsesprosesser kan disse psykologiske mekanismene føre til at de som utarbeider krav eller spesifikasjoner, allerede har en foretrukket leverandør eller løsning i tankene. Ubevisst kan de tilpasse kravene for å favorisere denne preferansen, selv om det fremstår som en «nøytral» prosess. Dette skaper en konkurranse der utfallet i stor grad er påvirket av kognitive skjevheter snarere enn objektive vurderinger. Selv om dette kan skje uten hensikt eller lovbrudd, kan det likevel undergrave rettferdigheten i beslutningsprosessen.

Forskning på beslutningspsykologi bidrar til en dypere forståelse av hvordan våre valg ikke alltid er så rasjonelle som vi tror. Ved å være bevisst på disse mekanismene, kan vi bedre strukturere anskaffelser og andre viktige beslutningsprosesser for å sikre mer objektive og rettferdige vurderinger.

Del artikkelen: