Blogg

Bilde med teksten "never stop learning"

Sharing is caring

Jeg tror på at man får dobbelt tilbake av det man deler. Denne bloggen er min plattform for å dele tanker, erfaringer og kunnskap jeg har tilegnet meg. Jeg skriver om egne refleksjoner og håper å samle disse for å dele innsikt og verdifulle lærdommer. Alt jeg deler er ment som et utgangspunkt for refleksjon og læring, da det alltid er mer å lære.

Utforsk mine siste innlegg, velg en kategori til venstre, eller se alle her. Den aller nyeste artikkelen jeg har publisert finner du under:

  • Produktutvikling

    ·

    Produktutvikling

    Produktutvikling handler om prosessen som fører til nye produkter og tjenester. Produkt kan være både fysiske produkter og tjenester, og produktutvikling kan naturligvis likeledes gjelde begge deler, både fysiske produkter og tjenester og tilleggstjenester. Og det starter gjerne med en ide. Hva er det man prøver å løse? Denne prosessen består ofte av to parallelle stier: den ene handler om idéutvikling, produktdesign og detaljkonstruksjon, mens den andre fokuserer på markedsundersøkelser og analyse for å sikre at produktet møter behovet i markedet.

    Idé og design

    Idéskapingen kan komme fra flere kilder – kundebehov, teknologiske fremskritt, markedsmuligheter eller andre innsikter. Designfasen handler om å ta denne ideen og forme den til en konkret løsning, noe som inkluderer alt fra estetikk til funksjonalitet. Samtidig er markedsanalyse essensielt for å forstå konkurransen, målgruppen og produktets potensielle lønnsomhet.

    Det er viktig å merke seg at dette er én tilnærming til produktutvikling. Virksomhetens strategi, mål og markedssituasjon vil diktere hvilken metode som passer best. Det som uansett er avgjørende, er balansen mellom teknisk gjennomførbarhet og etterspørsel i markedet.

    Valuable (Business × UX) — "Will customers buy it?"
Usable (UX × Technology) — "Can customers use it?"
Feasible (Technology × Business) — "Can we build it?"

    Fokus og prioritering i utviklingsfasen

    I oppstartsfasen er det naturlig for bedrifter å eksperimentere bredt for å generere inntekter gjennom ulike initiativer. Men på et tidspunkt må man vende tilbake til kjerneideen og kutte bort det som ikke fungerer, for å fokusere på det som virkelig skaper verdi.

    Jeg har skrevet flere artikler om viktigheten av visjon, misjon, strategi og prosedyrer. Det er nemlig en sammenheng mellom alle deler av en bedrift – fra produktutvikling til kundeservice, dokumentasjon, markedsføring, salg og mer. Uten klare mål og en helhetlig strategi kan produktutviklingen lett gå på avveie.

    Siden lansering av et nytt produkt vil skape en eller annen form for overhead er det avgjørende at organisasjonen er klar for å lansere et nytt produkt. En salgssuksess kan fort gå over til katastrofe hvis produktet fører til mye support på en avdeling som kanskje allerede er nedjammet av henvendelser fra forrige release, for å si det sånn. Sørg for at alle bedriftens avdelinger har ledig kapasitet til å ta unna uventede konsekvenser eller resultater av produktlanseringen.

    Hva er det vi prøver å løse?

    Før man går videre med et produkt, er det viktig å stille seg spørsmål som: Hvor stor er effekten i forhold til kostnaden? Er det noe annet vi burde gjøre først? Kanskje er det ikke behov for et nytt produkt, men heller bedre prosedyrer, automatisering, eller en justering av fokus. Det viktige er at produktet er forankret i en langsiktig strategi og er bygget for vekst uten store komplikasjoner.

    Enten det handler om å utvikle noe nytt eller forbedre et eksisterende produkt, er det viktig å vurdere hvordan det passer inn i bedriftens misjon, visjon og strategi. Uten en tydelig forankring i disse kan produktutviklingen lett gå på avveie. Noen ganger er det også nødvendig å revidere både misjon, visjon og strategi underveis i utviklingsprosessen.

    «Nail it before you scale it»

    Sitatet ovenfor brukes ofte for å lykkes med salg i hjemmemarkedet før man skalerer opp globalt. Men det handler også om å gjøre ting riktig fra starten. En solid strategi må sikre at både teknologien og strukturen i produktet er bygget for vekst. Selv om man starter med å bygge et lite hus, må grunnmuren være sterk nok til å støtte en skyskraper i fremtiden. Tenk langsiktig, spesielt dersom bedriftens visjon innebærer betydelig vekst.

    Hvis produktet kun er midlertidig, kan både utviklingstid og kostnader minimeres. Men hvis produktet er ment å vare, må man tenke strategisk og langsiktig.

    Unicorn-visjonen og MVP-prinsippet

    Når jeg utvikler et produkt, starter jeg ofte med en visjon om å skape en «syngende og dansende maskin» – noe som kan alt og blir en kjempesuksess, en unicorn. Dette er den kreative fasen hvor alle ideer er på bordet.

    I denne fasen handler det om å tenke stort og bredt. Kreativiteten får blomstre uten begrensninger, og målet er å løse alle kundens problemer med et produkt som er så komplett som mulig – noe som kan revolusjonere markedet. Dette innebærer at vi vurderer alle mulige funksjoner og løsninger, uansett hvor ambisiøse de kan virke. Her er ingen idé for stor eller urealistisk.

    Denne tilnærmingen gir frihet til å utforske nye og innovative løsninger, samtidig som det kan avdekke skjulte behov. Ofte finner vi unike løsninger som skiller produktet fra konkurrentene. Dette er hvor «unicorn»-visjonen kommer inn – målet er å skape noe så verdifullt og unikt at det blir en markedsleder.

    Illustrasjon: Vi ønsker en UNICORN men vi trenger bare en MVP - et produkt som er godt nok til å løse utfordringen

    Men selv om denne kreative fasen er viktig, er det like viktig å innse at ikke alle funksjoner eller løsninger er nødvendige, eller til og med gjennomførbare. Etter den kreative utforskningen må vi prioritere og finne en balanse mellom hva som er mulig, og hva som er essensielt for å lansere et produkt raskt og effektivt.

    Herfra går vi ofte fra en «syngende og dansende maskin» til et minimum viable product (MVP) – den enkleste versjonen av produktet som løser et spesifikt problem godt nok. Men selv da er det viktig å holde visjonen om det ultimate produktet i bakhodet. Det gir en retning å bevege seg mot, og hjelper oss med å bygge en solid grunnmur som støtter vekst og fremtidige forbedringer.

    Vision + Strategy = Produkt

    For å lande på et godt produkt må vi finne en gylden middelvei – noe som er godt nok til å løse den umiddelbare utfordringen (MVP), men som også har potensial til å vokse.

    Ved å fokusere på formelen vision + strategy = produkt, kan man bygge produkter som både møter dagens behov og har potensial til å bli fremtidige markedsledere – kanskje til og med en «unicorn.»

    SWOT, PEST og Business Model Canvas

    Etter å ha etablert grunnlaget for produktutvikling i artikkelen, kan du nå gå videre til verktøy som SWOT- og PEST-analyse for å evaluere produkter eller ideer på en systematisk måte. I tillegg kan Business Model Canvas hjelpe deg å få en helhetlig oversikt over forretningsmodellen og hvordan den knyttes til produktutviklingen.

    For å vurdere et produkts eller en idé sin levedyktighet, er det viktig å bruke verktøy som gir innsikt i både interne og eksterne faktorer. SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) hjelper bedrifter med å identifisere interne styrker og svakheter, samtidig som den synliggjør eksterne muligheter og trusler fra markedet.

    Mens SWOT gir en helhetlig vurdering, fokuserer PEST-analyse spesifikt på eksterne faktorer som kan påvirke bedriften. PEST står for Political, Economic, Social, og Technological faktorer, og hjelper med å tilpasse produktstrategier basert på endringer i markedet.

    Business Model Canvas lar deg integrere disse analysene i en samlet forretningsmodell. Canvasen bryter ned virksomheten i ni sentrale elementer: kundegrupper, verdiløfter, kanaler, kundeforhold, inntektsstrømmer, ressurser, nøkkelpartnere, aktiviteter og kostnadsstruktur. Ved å bruke Business Model Canvas sammen med SWOT- og PEST-analysene, kan du sikre at alle aspekter av produktutviklingen støtter bedriftens overordnede forretningsstrategi.

    Oppsummering

    Ved å kombinere disse verktøyene kan du sette produktutviklingen i en større kontekst, optimalisere forretningsmodellen og sikre at veien videre bygger på en grundig, strategisk analyse. Til syvende og sist handler det ikke om RISK-analyser, forretningsmodeller eller strategier som inntil de er gjennomført bare er navnet bare som glasuren på en kake. Det kan høres fristende ut, men det som virkelig teller er selve kaken – innholdet. Enten det er en «økosystemstrategi», «disruptiv strategi» eller en «lilla enhjørningsstrategi», handler det i bunn og grunn om å ha en solid plan som får jobben gjort.

    Det er ikke begrepene i seg selv som skaper suksess, men en solid, gjennomførbar plan som leverer resultater. Om du velger å bruke Prince2 som prosjektstyringsmetode, andre metoder, eller bare finner opp en tilnærming underveis, om du har planene og analysene grundig dokumentert eller bare i hodet, er ikke det viktigste. Det som virkelig teller er at du fokuserer på substansen – en strategi som bedriften din faktisk kan implementere, bygge videre på, og som dekker behovene i markedet. Til syvende og sist handler det om å skape noe håndfast som tilfører verdi både for bedriften og kundene.


    ,

SISTE/ALLE INNLEGG

Alle


ANBEFALTE EMNER