Land- og sjøbris

Raymond Sebergsen

Tromsø

Solgangsbris, sjøbris og pålandsvind samt landbris og fralandsvind er vel de mest brukte termene for beskrivelse av vindfenomenet som oppstår av at land varmes raskere opp enn sjøen om dagen, og avkjøles raskere enn sjøen om natta.

 

Land og sjø absorberer oppvarming fra solinnstråling forskjellig. Land varmes opp raskere enn sjøen på en varm sommerdag. Og når bakken varmes opp, varmes også lufta over bakken opp og varm luft stiger opp. Det blir da et svakt lavtrykk over bakken og et høytrykk i atmosfærisk høyde over land. Denne lufta fyller ut det lave trykket over sjøen. Og så vet vi jo at kald luft synker, og dette skaper et høyt trykk over sjøen som naturen bruker til å fylle ut det lokale lavtrykket over land. Og dermed har solgangsbris oppstått.

Det er på kvelden ofte en peripde vindstille før landbrisen setter inn, og det omvente skjer, dvs at marken nedkjøles raskere enn havet. Landbrisen er imidlertid normalt svakere siden temperaturdiffereansen er lavere. Styrken på solgangsbrisen er direkte proposjonal med teperaturfoskjellen mellom sjø og land. Og dette er grunnen til at effekten av solgangsbrisen avtar på vinterstid.

Corioluseffekten spiller en rolle i forhold til hvilken vindretning vi kan forvente oss inn på start når det er solgangsbris. Corioliskraften gjør at vinden utover dagen bøyer av mot høyre slik at vinden blåser paralelt med kysten. Og siden dette uten sammenheng skjer i takt med hvordan sola flytter seg på himmelen, har dette værfenomenet på folkemunne fått navnet solgangsbris. Blant annet denne viten gjør forøvrig at du bare ved å kaste et blikk på kartet vil kunne forutsi hvilken retning solgangsbrisen kommer fra.

TIPS! Solgangsbrisen i Tromsø starter ofte rundt sør, øker litt på og dreier inn Ersfjorden midt på dagen og så nordfra inn Tromsøsundet på ettermiddagen. Det er normalt svak eller ingen solgangsbris på sørlige og nordvestige vinder, mens solgangsbrisen i Tromsø er sterkest når bakgrunnsvinden er nordøst.

I Tromsøsundet kommer i utgangspunktet solgangsbrisen fra nordøst men virker fra nord på grunn av fjordene. Det verd å merke seg at solgangsbrisen spesielt virker inn på flygingen på Fjellheisen om sommeren. Men siden vinden ikke strekker seg høyere enn rundt ca. 200meter, er det likevel fullt mulig å få seg flotte heng turer på Fjellheisen som ligger på ca. 420meter selv om det er solgangsbris. Man kan på grunn av vinden på bakkenivå imidlertid ikke forvente noe særlig termikk som følge av at den blåser bort. Og man bør heller ikke satse på å fly dersom det ikke er forhold gode nok til å topplande, ettersom solgangsbrisen gjør at viden kan komme opp i 8-12ms på hovedlandinga nede. Det er på dager med sterk solgangsbris at vi derfor rømmer til Finnvikdalen eller Grøtfjord for å fly på ettermiddagene.

Solgangsbrisen i Tromsøsundet begynner normalt i 13-14 tida på dagen og er sterkest mellom 17-19 før den begynner å avta. Senere på kvelden blir det helt vindstille før landbrisen begynner å virke og dermed skaper baktrekk på start.

Både solgangsbris og landbris kan forsvinne dersom hovedvindretningen er kraftig nok tl å motvirke brisen.

Tekst og bilder på denne nettsiden er copyright-beskyttet (ref. Åndsverksloven og Bernkonversjonen (1886)), og kan ikke brukes uten å ha innhentet skriftlig tillatelse fra Raymond Sebergsen på forhånd.

Om dagen varmes land opp raskere enn vann, og luften over land stiger opp og blir erstattet med luft fra sjøen.

På natten kjøles land raskere ned enn sjøen, og luften og sjøen stiger opp og blir erstattet med lufta fra land.

TIPS: Se tipset midt på sida, se så på bildet over, trykk på "combine" featuren i hjernen og se hva du får.