Å se arbeid

, , ,

Har du lagt merke til hvordan enkelte ansatte alltid finner noe nyttig å gjøre, selv når alt virker stille? Forskning viser at ansatte som tar initiativ, selv når det er stille perioder, ikke bare bidrar til egen produktivitet, men også inspirerer kollegene rundt dem til å være mer proaktive.

Da jeg var i tenårene jobbet jeg som ekstrahjelp på en kombinert bokhandel og leketøysbutikk. Å jobbe i butikk og stå bak kassa en hel dag er fysisk krevende, og jeg fikk raskt erfare hvordan ryggen kan verke etter timer på beina. En dag med få kunder begynte jeg å klage over ryggen, og tenkte jeg kunne få litt sympati. I stedet fikk jeg en skikkelig lærepenge om viktigheten av å se arbeid. Siden den gang har jeg aldri opplevd å være uten noe å gjøre i noen av jobbene mine.

Når det er rolige perioder, skal man jo ikke bare stå bak kassa og vente på kunder. Det finnes alltid noe å gjøre – tørke støv, rydde hyller, prise varer, eller stable nye produkter ut i butikken. Ikke bare er dette viktig for butikkens drift, Det er ikke bare min erfaring som tilsier at variasjon i arbeidsoppgavene er viktig; forskning viser at stillestående arbeid på harde flater fører til økte belastningsskader i både rygg, knær og føtter. Derfor blir variasjon i arbeidsoppgavene en dobbelt gevinst; det gir avlastning og forbedrer butikkens drift. Ved å aktivt «se arbeid» kan man unngå monotoni og samtidig forbedre både helse og produktivitet.

Å kunne se arbeid handler ikke bare om å fylle tiden, men om å vise initiativ og engasjement. Det er en egenskap som verdsettes i enhver jobb, uansett yrke. Når vi er proaktive og tar ansvar viser vi både oss selv og andre at vi bryr oss om arbeidet vårt. Men den viktigste erfaringen jeg har lært er at denne holdningen skaper ikke bare respekt hos kolleger og arbeidsgivere, men gir oss selv en følelse av mestring.

Uansett om man jobber i butikk, på kontor, eller et helt annet sted, handler det om å finne små måter å bidra på. Når vi aktivt ser etter muligheter til å hjelpe til, rydde opp, eller finne nye løsninger, bygger vi ikke bare en solid arbeidsmoral – vi gjør også jobbhverdagen litt mer interessant og meningsfull. Den eneste baksiden ved å fylle dagene med noe meningsfylt? Vel, det gjør at tiden flyr alt for fort, og før du vet ordet av det, har du så vidt rukket å komme deg på jobb en mandag, før det allerede er helg igjen.

I ledige stunder kan du også se etter måter å forbedre både deg selv og arbeidsplassen slik som å:

  • Lag eller forbedre prosedyrer: Hvis det finnes rutiner du gjentar ofte, skriv dem ned, eller se gjennom eksisterende prosedyrer for å finne forbedringspotensial. Ved å ha klare, enkle prosesser gjør du hverdagen enklere både for deg selv og andre.
  • Lær noe nytt: Er det et nytt verktøy eller en ferdighet du kan tilegne deg som vil gjøre deg mer effektiv i jobben? Ved å lære noe nytt i rolige perioder, viser du initiativ og investerer i din egen kompetanse.
  • Gjennomgå bedriftens nettsider og supportmateriell: Gå gjennom bedriftens nettsider, informasjonsmateriell eller andre ressurser. Rapportér feil, oppdater mangler, eller gjør endringer om du kan. Små justeringer her kan ha stor betydning for bedriftens ansikt utad, og viser at du bryr deg om kvalitet og detaljer.
  • Kontakt en eksisterende kunde: Ta en telefon og spør hvordan det går – kanskje har de behov som bedriften din kan løse. En studie fra Harvard Business Review indikerer at det koster fem til 25 ganger mer å skaffe en ny kunde enn å beholde en eksisterende.

En undersøkelse fra University of Michigan fant at ansatte som kontinuerlig viste initiativ og tok på seg oppgaver utover det forventede, fikk flere ledermuligheter og hadde raskere karriereutvikling. Så neste gang du har et stille øyeblikk på jobb, husk at det alltid finnes en liten oppgave som kan utgjøre en forskjell, både for deg selv og kollegaene dine. Å se arbeid handler om mer enn å fylle tiden – det er derfor også en investering i både personlig og profesjonell utvikling.