Ikke kast bort ideer og forslag

Ca. 7 min lesetid

Et bilde fra Vigelandsparken med teksten: Da Gustav Vigeland foreslo sine monumentale skulpturer og en hel park dedikert til kunsten sin, ble han møtt med kritikk og mistro fra mange. Prosjektet ble sett på som overambisiøst og unødvendig kostbart. I dag er Vigelandsparken en av Norges største turistattraksjoner.

Har du noen gang hørt folk svare på et forslag med: «Det var en god idé, men det er ikke mulig fordi…»? Eller kanskje du, i likhet med meg, har svart slik selv? Er vi helt ærlige med oss selv, har vi nok alle gjort det, enten bevisst eller ubevisst. Tenk på hvor mange gode ideer som har gått tapt fordi vi avviser dem for raskt. Noen ganger er det nettopp fordi noe virker umulig at vi bør prøve enda hardere for å få det til.

Det er ofte når vi står overfor de største hindringene at de mest kreative løsningene dukker opp. Hvis vi begrenser oss til hva som allerede er mulig, mister vi muligheten til å skape noe helt nytt. Tenk på flyet, lyspæren, eller bare ideen om å ha hele verdens kunnskap tilgjengelig i lomma – hvem hadde trodd det var mulig før det faktisk ble gjort?

Hvorfor vi bør gi ideer tid og rom

Mange av de største innovasjonene har kommet fra mennesker som turte å utfordre det etablerte og utforske det som først virket uoppnåelig. Det er ofte når vi står overfor de største hindringene at de mest kreative løsningene dukker opp. Likevel setter vi altfor ofte opp mentale barrierer og avviser ideer uten å gi dem en reell sjanse. Dette kan være en stor hindring for utvikling.

Tenk på det: Å avvise en idé fordi den ikke passer «akkurat nå,» er som å kaste frø uten å gi dem sjansen til å vokse. Kanskje er det ikke tidspunktet som er riktig, eller kanskje omstendighetene er feil. Men det betyr ikke at ideen ikke har potensial. Hva om vi heller spør: «Hvordan kan vi få dette til å fungere?» i stedet for å konkludere med at det ikke går?

Bilde av tromsøbrua med et bilde av statue av Tromsøværingen Erling Kjeldsen (1896-1964), populært kalt «Bru-Kjeldsen», som blir betraktet som bruas far.
Tromsøværingen Erling Kjeldsen (1896–1964), populært kalt «Bru-Kjeldsen», blir ansett som bruas far. Allerede i 1927 presenterte han idéen som skulle møte latter og skepsis – «Hva skulle vi vel med bru, vi som hadde ferge?» Med urokkelig tro på prosjektet stiftet han Tromsø og omegn bruforening i 1951 og dannet A/S Tromsøbrua i 1954. Tre år senere ble byggingen igangsatt, og i 1960 sto brua ferdig, åpnet av statsminister Einar Gerhardsen. I dag er brua et ikon, et testament til Kjeldsens visjon og stahet.

Gi ideene dine en sjanse

For å utnytte potensialet i gode ideer, må vi skape en kultur hvor ideene får tid og rom til å utvikle seg før de blir avvist. Hvem vet hvilke geniale løsninger som kunne blitt utviklet, hvis vi bare hadde gitt dem litt mer oppmerksomhet og utholdenhet?

Ta vare på alle ideene dine, og legg dem i skuffen hvis du ikke bruker dem med en gang. Men husk å rydde i den skuffen jevnlig, slik at du ikke går glipp av noe verdifullt. Noen ganger kan en idé som ikke passet før, være perfekt nå. Kanskje du ser den i et nytt lys, eller kanskje omstendighetene har endret seg på en måte som gjør den mulig.

Glemte idéer kan bli fremtidens løsninger

Når vi ser tilbake på ideer vi tidligere har avvist, kan vi finne gull som bare trenger litt finpussing. Spør deg selv hvorfor en idé ikke fungerte: Var timingen feil? Manglet du de riktige ressursene? Eller kan du nå bruke erfaringer og kunnskap til å gi den nytt liv?

Jeg har for eksempel alltid rundt 50 artikler klare til publisering i bloggen min, men før jeg setter et publiseringstidspunkt, drar jeg dem frem igjen og finpusser dem. I tillegg har jeg et arkiv med over 100 kladder – noen er bare en overskrift – som jeg stadig titter innom for inspirasjon. Akkurat denne artikkelen kom fra en slik kladd, hvor jeg kun hadde skrevet «ta vare på ideene.«

I tillegg har jeg et arkiv med mange forretningsideer og produktforbedringer som ligger og modnes. Noen av dem er kanskje ikke realistiske akkurat nå, men jeg håper at økonomien eller timingen en dag vil være riktig for å lansere dem. Det handler om å gi ideene tid til å finne sin plass, enten det gjelder personlige prosjekter eller større drømmer.

Kanskje snubler jeg en dag over en investor som tror på det samme som meg og har kapital til å la meg bygge et team og realisere en idé som kan skape arbeidsplasser og fremtidige inntekter i et globalt marked. Det handler om å være klar til å gripe muligheten når den dukker opp – og å tro på at ideene dine er verdt det.

Når arbeidsdagen blir litt mer kreativ: Vi dekket nesten hele kontoret til en kollega med post-it lapper mens hun var på ferie. Litt humor på arbeidsplassen gjør underverker for arbeidsmiljøet!

I en bedrift kan idébanken bli en gullgruve

Bedrifter som systematisk tar vare på ideer, har ofte en fordel når det gjelder innovasjon og utvikling. Et av de mest kjente eksemplene er 3M, selskapet bak produkter som Post-it-lapper.

3M har i mange år oppmuntret ansatte til å dele ideer gjennom et system de kaller «15 % time,» hvor ansatte kan bruke 15 % av arbeidstiden sin på å utforske egne prosjekter og idéer. Mange av disse ideene blir lagt inn i selskapets interne idébank, hvor de blir tilgjengelige for andre team og ledelsen. En slik kultur førte blant annet til oppfinnelsen av Post-it-lappene, som opprinnelig ble ansett som en unyttig idé. Etter hvert som teknologien og behovet utviklet seg, ble ideen tatt opp igjen – og resten er historie. I dag er Post-it-lappene et ikonisk produkt.

Dette viser hvordan en strukturert idébank og en kultur for å gi rom til ideer kan føre til både store og små gjennombrudd som skaper verdi over tid. Som leder har du muligheten til å skape en kultur der ideer blomstrer, og å sørge for at ingen tanke er for liten til å bli vurdert.

Hva er din neste geniale idé?

Neste gang du eller noen rundt deg har en idé eller et forslag, ikke la den forsvinne i glemselen. Noter den ned, uansett hvor liten, dum eller upassende den virker der og da. Det kan være en enkel overskrift, en kort setning eller et bilde. Det viktigste er å fange ideen før den glipper.

Jeg tar støtt og stadig skjermbilder av ting jeg ser på nettet – det kan være et inspirerende design, en idé til en artikkel, eller bare noe som gir meg en tanke jeg vil huske. Selv om jeg kanskje ikke bruker det med én gang, vet jeg at det ligger der som en påminnelse. Etter en stund kan det være akkurat det jeg trenger for å videreutvikle noe, eller utvikle noe nytt.

I en bedrift bør dette være en del av kulturen. En felles idébank som alle har tilgang til, kan være en gullgruve. Enten du jobber som leder, i markedsføring, produktutvikling eller andre avdelinger, gir et slikt system muligheten til å samle ideer på ett sted og bruke dem aktivt. Det handler om å sørge for at gode tanker ikke går tapt, men blir vurdert og tatt i betraktning når neste strategiske valg skal tas.

Husk også å jevnlig gå tilbake til idébanken, både individuelt og som team. Kanskje er det noe du har prøvd tidligere som ikke ble en suksess, men som nå kan blomstre fordi verden har endret seg. Nye teknologier, trender eller endrede behov kan gi gamle ideer nytt liv. Noen ganger ser vi løsninger i et helt nytt lys når vi revurderer dem med friske øyne.

Hvem vet? Kanskje en idé du avfeide i dag kan vise seg å være starten på noe stort i morgen. Det handler ikke om at hver idé må bli til noe, men om å gi dem tid, rom og oppmerksomhet til å vokse.

Hvordan tar du vare på ideer og forslag? Del gjerne dine tanker og tips i kommentarfeltet! Kanskje din metode kan inspirere andre.

Del artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *