Hva er egentlig IaaS, PaaS og SaaS?

Bildet viser en Pizza og teksten: Panikk over teknologisjargong? Med pizza forstår du skyen på 5 minutter! Foto fra Pixabay jeg har skrevet tekst over

Hvis du føler deg overveldet av begreper som SaaS, IaaS, PaaS og alle de andre «aaS»-begrepene, kan jeg forsikre deg om at du ikke er alene. Gjennom årene har jeg fått førstehåndserfaring med hvordan disse tjenestemodellene faktisk fungerer i praksis. Jeg har jobbet med SaaS-løsninger som gjør hverdagen enklere for sluttbrukere, og jeg har dykket ned i både IaaS og PaaS for å bygge robuste systemer. Nå ser jeg på dem som verktøy i en verktøykasse, og vil i denne artikkelen forklare forskjellene på SaaS, IaaS og PaaS på en måte som (forhåpentligvis) gjør det både forståelig og nyttig for deg. – Og ja, som bildet på forsiden antyder, skal jeg bruke pizza for å forklare det hele.

Jeg husker godt da jeg jobbet i IT-seksjonen på Høgskolen i Tromsø. En tekniker/selger fra en av våre leverandører dukket opp på kontoret mitt med en Codian MCU, – en boks som gjorde det mulig å samle flere i samme videomøte, som de gjerne ville at vi skulle installere i vårt nett for testing. På den tiden hadde Uninett de beste internettlinjene til Nord-Norge, og baktanken var selvsagt at leverandøren ønsket å tilby sine tjenester via vårt nett for å sikre best mulig kvalitet.

Dette var mange år før «skytjenester» ble et mainstream begrep, og lenge før verktøy som Slack, Zoom og Microsoft Office 365 ble en del av hverdagen. Det vi i dag kaller Software as a Service (SaaS), var på den tiden nærmest ukjent – faktisk var det vel bare Salesforce som på den tiden hadde slått seg opp med en tjeneste som kunne benyttes direkte via nettleseren. At jeg noen år senere skulle lede utviklingen av en global videokonferansetjeneste, var ikke noe jeg en gang i fantasien kunne ha forestilt meg.

Under ser du en fremstilling av hva de forskjellige begrepene i digitale tjenesteleveranser betyr, illustrert ved den mest kjente analogien som mange av oss i bransjen kjenner godt – Pizza-as-a-Service.

Pizza som en tjeneste

Den populære «Pizza-as-a-Service»-analogien, som illustrerer forskjellene mellom ulike skytjenestemodeller, ble først introdusert av Albert Barron i 2014 mens han arbeidet hos IBM. Her sammenlignes IT-tjenestemodellene med forskjellige måter å nyte pizza på:

  • Software as a Service (SaaS): Å spise pizza på en restaurant, hvor alt fra tilberedning til servering er tatt hånd om, og du kun fokuserer på å spise.
  • On-Premises: Å lage pizzaen helt fra bunnen av hjemme, hvor du har full kontroll over alle ingredienser og prosesser.
  • Infrastructure as a Service (IaaS): Å kjøpe en ferdiglaget pizza som du baker hjemme; infrastrukturen er levert, men du står for tilberedningen.
  • Platform as a Service (PaaS): Å få en ferdiglaget og bakt pizza levert hjem; både infrastruktur og plattform er håndtert, og du trenger bare å nyte måltidet.

Begrepsforklaringene

  • On-premises:
    Dette refererer til en lokal installasjon, hvor du har din egen server og alt teknisk utstyr plassert på ditt interne nettverk. Alt blir håndtert og vedlikeholdt av ditt eget IT-team, og du har full kontroll over maskinvare, programvare og sikkerhet. Dette kan innebære høyere kostnader og mer administrasjon, men kan også gir stor fleksibilitet.
  • IaaS (Infrastructure as a Service):
    Med IaaS leier du grunnleggende infrastruktur som servere, lagring og nettverk via en tjenesteleverandør, vanligvis i skyen. Du får tilgang til virtuelle maskiner og annen infrastruktur uten å måtte kjøpe og vedlikeholde fysisk maskinvare. Eksempler på IaaS-leverandører er Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure og Google Cloud. Du har fortsatt ansvar for operativsystemer og applikasjoner, men trenger ikke å bekymre deg for den fysiske infrastrukturen.
  • PaaS (Platform as a Service):
    PaaS gir en plattform som lar deg utvikle, kjøre og administrere applikasjoner uten å måtte håndtere infrastrukturen. Det gir utviklere verktøy og tjenester for å bygge applikasjoner raskt, samtidig som det tar seg av det tekniske underliggende – som servere, databaser og nettverkskomponenter. Eksempler på PaaS er Heroku, Google App Engine, og Microsoft Azure App Service. Det gir utviklere muligheten til å fokusere på applikasjonene sine uten å bekymre seg for drift og skalerbarhet.
  • SaaS (Software as a Service):
    SaaS er en modell hvor programvaren er tilgjengelig via internett, og du får tilgang til den gjennom en nettleser. Du trenger ikke å installere eller vedlikeholde noe lokalt – alt drives og vedlikeholdes av leverandøren. Eksempler på SaaS-tjenester er Google Workspace, Salesforce, og Dropbox. SaaS er ideelt for applikasjoner der brukerne trenger rask tilgang uten å tenke på infrastruktur eller vedlikehold.

Oppsummering

Som du ser, er det mange måter å tilpasse teknologi til ulike behov. I denne artikkelen har jeg tatt en nærmere kikk på tre av de mest kjente tjenestemodellene, som forhåpentligvis gir deg et bedre bilde av hva de faktisk innebærer i praksis.