I dag, 17. mai feirer vi landet vårt med tog, flagg, musikk og samhold. GRATULERER MED DAGEN som er en dag for fellesskap, farger og flerstemt glede. Og en påminnelse om at de vakreste prestasjonene skapes i samspill. I arbeidslivet, som i et korps eller orkester, trenger vi mer enn solister for å lykkes. Vi trenger alle de som er instrumental på og bak scenen.
Når suksess handler om mer enn solister
På samme måte som en vakker konsert krever mer enn én dyktig musiker, krever et velfungerende team mer enn én synlig topprestasjon. Noen ganger er det solistene som briljerer. Men uten stødig rytmeseksjon, lydjustering og et samspilt orkester i ryggen, ville det aldri blitt en suksess.
Akkurat slik er det i virksomheter også. Prestasjoner skjer sjelden i vakuum. De skjer fordi noen sørger for at alt spiller sammen.
“Instrumental” er ikke bare et ord, men en holdning
På engelsk sier man at noen har vært instrumental i et prosjekt. Det betyr at de har vært avgjørende, bærende, uunnværlige. På norsk oversetter vi ordet ofte til “nyttig”. Det er en fattig oversettelse. Vi har rett og slett ikke et like kraftfullt og dekkende ord. «Nyttig» føles flatt, «viktig» blir for stort, og «bidragsyter» mangler tyngde. Det finnes ingen god norsk erstatning som fullt ut fanger følelsen av å være en usynlig bærende kraft.
For instrumental handler om å være en del av helheten. Som andrefiolinisten som skaper harmonien. Som teknikeren som sørger for at lyset faller riktig. Som mellomlederen som bygger bro mellom strategi og virkelighet.
Å være instrumental er å forstå at man ikke trenger å stå i spotlighten for å gjøre en forskjell.
Helhet skaper magi – bare spør Pink Floyd
Et godt eksempel på dette finner vi i musikkhistorien: Pink Floyd. Bandet skjønte tidlig at det handlet om mer enn bare frontfigur og låter. De briljerte ikke bare med musikken, men med en lydkvalitet og et lysshow som overgikk det meste.
Deres konserter var kjent for å være gjennomkoreograferte helhetsopplevelser, der lydteknikere og lysdesignere var minst like viktige som musikerne selv. Publikum kom for å oppleve, ikke bare høre. Og det er nettopp dette som viser kraften i godt samspill: Når alle funksjoner får spille sin rolle, skapes noe langt større enn det øyet ser eller øret hører.
Når alle får skinne litt – skinner helheten mer
Når arbeidsplasser er gode og motiverende, blir de også effektive. Gode arbeidsplasser sørger for at hver og en får kjenne på mestring og betydning. Ikke bare toppselgeren, ikke bare utvikleren som skrev den mest geniale koden, men også de som holder systemene i gang, følger opp kunder, rydder opp i rot, og spør: “Trenger du hjelp?”
For noen ganger er det blåserne i orkesteret som skal skinne. Andre ganger strykerne. Og iblant kommer magien i pausen – i mellomrommet. Jeg snakker ikke om å gi alle like mye plass hele tiden, men om å gi riktig plass til riktig person til riktig tid.
Les også: De usynlige heltene – om metapersonell som holder alt sammen.
Hva betyr dette i praksis?
For ledere handler det om å løfte blikket. Hvem er det som alltid stiller opp, men sjelden får honnør? Når anerkjente du sist innsatsen til de som gjør jobben mulig, men ikke roper høyest?
Det handler også om å gjøre veien tydelig uten å detaljstyre alt. En enkel, overordnet roadmap kan være et av de enkleste og mest effektive virkemidlene du kan bruke. Og da snakker vi ikke om den typiske 70/30 eller 80/20 formelen. Vi snakker om noe som kanskje krever 1 % innsats, men som kan gi 99 % effekt.
Når folk vet hvor de skal, men får friheten til å finne sin egen vei dit innenfor rammene, skaper du eierskap, initiativ og bedre samspill. En roadmap gir de store linjene, slik at teamene selv kan utvikle detaljene i takt med hverandre, akkurat som musikere som spiller etter samme partitur, men med sitt eget uttrykk.
For ansatte handler det om å eie rollen sin, og vite at betydning ikke måles i antall presentasjoner, men i verdien du skaper for helheten. Du trenger ikke skinne hver dag, men du trenger å vite at du er med på noe som betyr noe.
Det handler om mer enn resultater – det handler om mennesker
Mennesker trenger å bli sett for det de er, ikke bare for det de leverer. Når du vet at innsatsen din betyr noe, også når du ikke står i rampelyset, øker både motivasjonen og lojaliteten.
De beste prestasjonene vokser frem i trygghet. Ikke i konkurranse. Når folk kjenner at de er en viktig del av helheten, blir de ikke bare «nyttige». De blir instrumentale i å skape noe større sammen.
En av de enkleste måtene å skape trygghet på, er å gjøre retningen tydelig uten å detaljstyre alt. En enkel, overordnet roadmap kan være et kraftfullt verktøy: Når folk vet hvor de skal, men får friheten til å finne sin egen vei dit, vokser både ansvarsfølelsen og initiativet.
Vil du lære mer om hvordan du lager en god roadmap? Jeg har tidligere skrevet en egen artikkel som forteller hva en roadmap egentlig er, hvilke typer som finnes, og hvordan du kan bruke dem både i prosjekter og i virksomhetsutvikling. Les mer her.
Så hva slags arbeidsplass vil du være en del av?
En der noen få får all applaus?
Eller en der alle vet at de er instrumental?
Tenk deg et arbeidsliv der alle føler seg sett.
Der det er like stas å være den som fikser lyset som den som står i det.
Der vi spiller hverandre gode – fordi vi vet at en vakker konsert aldri handler om én musiker alene.Vi trenger ikke flere stjerner.
Vi trenger flere som skjønner at det er samspillet som får oss til å skinne.
Det er dét som er å være instrumental.
Hva betyr «instrumental» for deg? Jeg blir veldig glad hvis du vil dele dine tanker eller erfaringer i kommentarfeltet. Både de små og store tingene som får samspill og arbeidsmiljø til å fungere.
Igjen Gratulerer med dagen!