Å endre mening blir ofte sett på som svakhet. Men hva om det er nettopp det motsatte? Hva om fleksibilitet og evnen til å justere kursen raskt er selve nøkkelen til suksess både i arbeidslivet og livet generelt?
Da jeg kom over en artikkel på Inc.com om Steve Jobs og Tim Cook, kjente jeg meg igjen. Den bekrefter mye av det jeg har trodd på i årevis, og som har vært grunnlaget for både navnet på bloggen min, Open Mind, og filosofien min om at alt kan forhandles.
En ferdighet med stor verdi
I artikkelen deler Justin Bariso innsiktene han har fått fra Steve Jobs og Tim Cook om viktigheten av å ha et åpent sinn og evnen til å endre mening. Tim Cook ble tidlig imponert over Jobs’ evne til å raskt revidere egne synspunkter når nye bevis ble presentert. Denne ferdigheten, som Cook mener få har, er et viktig element i emosjonell intelligens. – Evnen til å forstå og håndtere egne og andres følelser.
Bariso understreker hvordan dette kan bidra til bedre beslutninger, både på jobb og i privatlivet. Han oppfordrer leseren til å dyrke et åpent tankesett, der man er villig til å lytte, stille spørsmål ved egne antakelser og revidere synspunkter. Psykologen Adam Grant beskriver dette som å «tenke som en vitenskapsmann». Å aktivt lete etter grunner til at man kan ta feil, heller enn å samle bevis for at man har rett.
Hele artikkelen, skrevet av Justin Bariso, er verdt å lese, og finnes her: Steve Jobs Taught Tim Cook a Brilliant Skill That ‘Few People Have.’ It’s a Lesson in Emotional Intelligence
Hvorfor dette traff meg
Tittelen Open Mind sier mye om hvem jeg er. Jeg har alltid hatt et åpent sinn og vært klar for nye ideer og perspektiver. For meg har det aldri eksistert noen boks å tenke utenfor. Det gjør at jeg ser verden med frie øyne og åpner for kreative løsninger uten begrensninger.
Dette preger også måten jeg forhandler på. Uttrykket “alt kan forhandles” betyr for meg at det meste, enten det gjelder jobb, relasjoner eller praktiske situasjoner, kan justeres gjennom samtale og kompromiss. Med et åpent sinn er mulighetene uendelige. Jeg tror fleksibilitet og kreativitet er nøkkelen til å finne de beste løsningene for alle parter.
Jeg husker spesielt én situasjon hvor jeg hadde landet på en tydelig beslutning i et prosjekt, inntil en kollega stilte et enkelt spørsmål som snudde hele premisset. I stedet for å tviholde på rettferdighet eller prestisje, tok jeg et skritt tilbake. Vi fant raskt en bedre løsning som fungerte for alle. Nettopp fordi jeg tillot meg å endre mening.
Det er også hovedgrunnen til at jeg aldri kunne engasjert meg i partipolitikk. I en verden hvor premissene endres nærmest fra dag til dag, blir det vanskelig å forholde seg til politiske program og prinsipper som vedtas for flere år av gangen. Jeg måtte i så fall hoppet fra parti til parti hele tiden – og det hadde nok ikke blitt særlig populært. Hehe.
Når prinsipper koster mer enn innsikt
Å endre mening er ikke en svakhet. Det er en styrke. Og kanskje en av de mest undervurderte og misforståtte egenskapene i vår tid. Mange tror at det å snu i et standpunkt betyr at man mangler integritet, følger strømmen eller ikke vet hva man vil. Men for meg handler det om noe helt annet: et åpent sinn, evnen til å se nye sammenhenger og viljen til å justere seg. Ikke bare for sin egen del, men for noe større.
Det handler om å ta til seg ny lærdom, erkjenne at verden forandrer seg, og se at premissene man tok utgangspunkt i kanskje ikke lenger gjelder. Å insistere på å stå fast ved en tidligere beslutning, selv når ny informasjon tilsier at det finnes en bedre vei, er ikke styrke. Det er stahet forkledd som prinsippfasthet.
Et godt eksempel er NATO-anlegget på Hærøya i Troms. Det ble bygget til en prislapp på rundt en halv milliard kroner, og ble bokstavelig talt nedlagt etter 105 minutters drift. Allerede før det sto ferdig, visste man at behovet var borte og teknologien utdatert. Men vedtaket var gjort, og da ble byggingen likevel fullført. Resultatet? Et flunkende nytt forsvarsanlegg som aldri ble brukt – og som i dag står igjen som et monument over hvor dyrt det kan være å ikke tørre å snu i tide.
Les også artikkelen om hvorfor det er en styrke å innrømme feil.
Hva med deg?
Hva med deg? Har du noen gang opplevd at det å endre mening førte til en bedre løsning – eller til en større innsikt? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet. Kanskje vi kan inspirere hverandre.
Oppsummering: En livsfilosofi i praksis
Denne artikkelen bekrefter noe jeg har trodd på i mange år: Å ha et åpent sinn er ikke bare en verdifull egenskap, det er en ferdighet som kan trenes. Steve Jobs’ evne til å snu når nye bevis ble lagt på bordet, er et godt eksempel på hvordan fleksibilitet og emosjonell intelligens kan styrke både personlig og profesjonell vekst.
Tim Cook beskriver dette som en sjelden ferdighet, men den kan utgjøre en stor forskjell i alt fra ledelse til problemløsning. Å være villig til å utfordre egne overbevisninger og ta imot nye ideer er fundamentalt for innovasjon, samarbeid og personlig utvikling.
For meg ble dette en bekreftelse og en påminnelse. I en verden som stadig endrer seg, er det kanskje nettopp evnen til å tenke som en vitenskapsmann – å stille spørsmål, omfavne usikkerhet og revidere egne antakelser, som er den viktigste ferdigheten vi kan utvikle.
Kanskje det er på tide å slutte å frykte det å ta feil, og heller begynne å øve på kunsten å endre mening.
Hvilken avgjørelse i livet ditt ville blitt annerledes hvis du hadde vært litt mer åpen for å ta feil? Del gjerne i kommentarfeltet – kanskje vi kan lære noe av hverandre.