Alle gjør feil – men ikke alle feil gir samme læringsverdi. De beste feilene gir oss ny innsikt, bedre ferdigheter og en mer robust tilnærming til utfordringer. De verste feilene skjer når vi allerede vet bedre, men velger å ignorere varsellamper eller ta kostbare snarveier.
En venn av meg fortalte meg en historie fra en tur til Spar for noen år siden, da han var ute etter grillmat. Han gikk bort til ferskvaredisken og så noen laksefileter. Les hva han spurte sommervikaren om…
«Hvis du ikke gjør noe, kan du i det minste late som du gjør noe», sa hun til sine ansatte. Logikken? Det er grenser for hvor lenge man klarer å se ut som man er produktiv før man faktisk blir produktiv.
Selvfølgelig regner man ut kostprisen på det man skal tilby, og sørger for å ta mer enn det koster å lage. Men hvordan man priser ting, det er en hel vitenskap i seg selv. Her er noen fascinerende innspill om hvordan priser påvirker oss – på et dypere, psykologisk nivå.
Jo mer vi kan, desto vanskeligere blir det å se verden gjennom øynene til en nybegynner. Vi antar at visse begreper eller trinn er «selvforklarende», men for en som er helt ny på feltet, kan det føles som om vi snakker i gåter.
Myndighetene skjerpet kravene ved offentlige anskaffelser, og vekter nå klima- og miljøhensyn med 30 %. Dette signaliserer en klar forventning om at virksomheter ikke bare skal levere på pris og kvalitet, men også på bærekraft og samfunnsansvar.
Visste du at sjekking og salg har mer til felles enn vi ofte innrømmer? Begge handler om én avgjørende faktor: selvtillit. Troen på deg selv, eller det du tilbyr, er det som skaper magi – enten du prøver å vinne en kunde eller en partner.